90% din companii mentin primele de sarbatori la aceleasi valori ca anul trecut
„Din perspectiva noastra, o parte din organizatii mentin politica privind acordarea «primelor» de sarbatori, in bani. Astfel, putem diferentia intre organizatiile care au incluse aceste sume in contractele colective sau in cele individuale, si organizatiile care acorda aceste prime in functie de rezultatele economice ale companiei”, ne-a declarat Oana Datki, Country Manager Consulteam Romania.
Specialista spune ca inca de la inceputul anului 2009 au fost operate masuri de reducere a costurilor, renuntandu-se la "primele" negarantate prin contracte si care nu erau direct corelate cu performanta (media reducerilor bugetelor cu prime de sarbatori anul trecut fiind de 80%).
Pentru 2010 insa, „90% dintre companii mentin primele de sarbatori in aceeasi forma si la aceleasi valori, deci nu se mai opereaza reduceri decat pentru un mic procent. In aceeasi directie, doar 40% dintre organizatii au renuntat la petrecerile de Craciun, restul mentinandu-le, chiar daca la bugete mai controlate”, afirma reprezentanta Consulteam.
"In ceea ce priveste petrecerile de Craciun, depinde din nou de numarul de angajati si de practica companiilor. Astfel, daca vorbim de petreceri pentru toti angajatii, in companiile medii si mari, s-a mai renuntat la iesirile din oras si se prefera petrecerile de o singura seara, in locatii adecvate. De asemenea, sa nu uitam ca si costurile aferente inchirierii si organizarii unor astfel de evenimente au scazut inca de anul trecut, astfel ca se reduc oricum bugetele" – Oana Datki, Country Manager Consulteam Romania
Majoritatea companiilor care au renuntat la primele in bani vor acorda acum cadouri angajatilor. „Valorile primelor de Craciun sunt ori in suma fixa (o medie fiind de 200 de lei) ori reprezinta un procent din salariu, ajungand in medie pana la 50% din salariul lunar sau chiar un al 13-lea salariu, dar se renunta de la an la an la aceasta practica”, spune Oana Datki.