A început „Bătălia creierelor”
A început faza regională a concursului ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC) – Europa de Sud-Est, găzduită simultan în două site-uri: Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea Tehnică Naţională Vinnytsia din Ucraina, în perioada 14-15 octombrie 2011.
Cunoscută şi sub numele de „Bătălia creierelor”, competiţia, ajunsă la cea de-a 36-a ediţie, oferă posibilitatea studenţilor de a rezolva probleme complexe din lumea reală folosind tehnologia open source şi metode de programare avansate, cu restricţia unui timp limită de cinci ore.
La această ediţie a concursului ACM pentru Europa de Sud-Est participă 77 echipe din 50 de universităţi din 7 ţări: Bulgaria, Macedonia, Moldova, România, Serbia, Turcia şi Ucraina. Din România participă 18 echipe din 11 universităţi (centrele universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova). IBM este sponsorul concursului ACM-ICPC la nivel mondial.
Din 1997 când IBM a început să sponsorizeze acest concurs, numărul echipelor participante a crescut de la 1.100 la peste 8.000 de echipe; câştigătorii semifinalelor vor ajunge în finala mondială programată în perioada 14 – 18 mai 2012 găzduită de Universitatea din Varşovia, Polonia.
„Studenţii ce se vor califica la finalele mondiale ale acestui prestigios concurs vor face parte din elita de lideri ce vor crea, dezvolta şi realiza noi tehnologii pentru viitor. Aliniindu-se conceptului de Smarter Planet, concursul ACM încurajează studenţii să aplice prin programe eficiente tehnologii software emergente, generând astfel noi idei şi soluţii ce pot transforma planeta într-una mai eficientă şi mai inteligentă”, a declarat Bogdan Balaci, Country General Manager, IBM România.
Concursul stimulează creativitatea, lucrul în echipă şi inovarea în realizarea de programe software noi, permiţând studenţilor să-şi testeze abilitatea de a performa sub presiunea timpului.
„ACM-ICPC reprezintă forţa mobilizatoare în mediul academic, care generează entuziasmul si tenacitatea de a rezolva şi de a găsi soluţii inovatoare pentru cele mai importante probleme ale lumii. Parteneriatul dintre ACM, IBM şi universităţile din întreaga lume a devenit o forţă în promovarea educaţiei şi a inovaţiei în ştiinţa calculatoarelor şi în inginerie. IBM promovează excelenţa în domeniul tehnologiei informaţiei fiind prezent în universităţile din ţară atât prin programul global Iniţiativa Academică, cât şi prin crearea de laboratoare cu infrastructură modernă de calcul unde studenţii şi doctoranzii au acces la cea mai performantă tehnologie în domeniu”, a declarat prof. Nicolae Ţăpuş, Prorector al Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Ultima finală mondială ACM-ICPC, ediţia a 35-a, a avut loc la Orlando, Florida, în perioada 27 – 31 mai 2011, unde o echipă de la Universitatea din Shanghai Jiaotong, China, a câştigat titlul de campioană mondială.