Adresaţi-vă întrebările care contează!
Pentru a avea un ajutor bine pus la punct când vine vorba de afaceri, Romanian Business Leaders, prin Atelierele de Antreprenoriat, ne sunt alături. Al cincilea – Planul de Afaceri – s-a desfăşurat sâmbătă, 30 noiembrie, la Camera de Comerţ Americană în România (AmCham). Bogdan Tudor (CEO&Founder la ClassIT Outsourcing), Dragoş Anastasiu (preşedinte la Eurolines) şi Codruţ Nicolau (retail strategy la Unicredit Ţiriac Bank) au vorbit cu 24 de antreprenori despre cum se face un plan de afaceri, dar şi despre cum se prezintă acesta în faţa finanţatorilor.
În partea de training a atelierului Bogdan Tudor i-a ajutat pe antreprenori să-şi construiască planul de afaceri după un model foarte pragmatic numit: „planul de afaceri în 3h”. Bogdan Tudor le-a prezentat celor prezenţi noile realităţi ale antreprenoriatului:
- Tu influenţezi totul
- Riscul este noul confort
- Pasiunea accelează totul 1000%
- Scuzele sunt pentru looseri
- Acțiunea bate analiza
- Focus, specializare și nișare
- Viteză, viteză, viteză
„Lucrurile puse la punct sunt un miraj. Există risc în tot ceea ce facem”, le-a explicat Bogdan Tudor antreprenorilor. Îndemnul acestuia către antreprenori a fost să evite scuzele de serviciu, şi anume:
- Momentul (Vârsta)
- Banii (lipsa lor :-0)
- Lipsa de educaţie
- Condiţiile economice (Criza)
- Experientele negative ale cunoscuţilor
În finalul primei părţi antreprenorii au fost în ipostaza de a avea un „executive overview” simplu şi uşor de prezentat atât clienţilor, cât şi investitorilor sau furnizorilor.
În partea a doua a zilei, 5 antreprenori au avut şansa să-şi prezinte planurile de afaceri, construite în prima parte, celor doi invitaţi care au privit proiectele din prisma finanţatorilor – investitor individual, respectiv bancher.
Patru antreprenori şi-au pitch-uit proiectul, mai întâi în echipa lor, şi apoi în faţa investitorilor. Al cincilea a câştigat locul la pitch în urma prezentării planului de afaceri pe pagina de facebook a atelierelor de antreprenoriat.
Îndemnul lui Dragoş Anastasiu către antreprenori a fost următorul: „Dacă nu vă puneţi un obiectiv nu o să-l atingeţi niciodată. Stabiliţi-vă obiective. Pentru a atinge obiectivul e nevoie să aveţi un plan.”
Programul continuă sâmbătă, 7 decembrie, cu al şaselea atelier (din 7), cu tema: Ingrediente Antreprenoriat. Silviu Hotăran (GKTI Semper Human), Virginia Oţel (Communication Leaders la Garanti Bank) şi Eugen Voicu (Presedinte la Certinvest) vor fi cei care vor ajuta la desluşirea ingredientelor.
Înscrierile la următoarele 2 ateliere continuă prin completarea formularului, e-mail la [email protected] sau la 0747.222.575.
Costul participării este de 220 de lei, iar termenul pentru înscriere la cel de-al şaselea atelier este 5 decembrie 2013.
Mai multe detalii aflaţi accesând pagina aferentă programelor Fundaţiei Romanian Business Leaders.