Afaceri, mass-media, economie, politică, educaţie – Visionary Planning for Romania
Invitați: Adrian Borggreve (profesor managementul conflictului la Universitatea Saxion din Olanda precum si la universitati din Germana, Belgia, Rusia, China; consultant guvernamental in multe zone de conflict), Cristian Pârvulescu (analist politic, jurnalist), Daniel Dăianu (profesor, economist, membru în Parlamentul European 2007-2009), David Murray (Vice Președinte al Transparency International UK în perioada 2002-2005, Senior Advisor în Departamentul IAG al Guvernului Britanic pe probleme de extracție de petrol și gaze), Emil Hurezeanu (scriitor, analist politic, jurnalist), Hongkey Chung (preşedinte APEC), Jacques Bazen (International Relations Officer, Universitatea Saxion), Vasile Boari (profesor la Universitatea Babeș Bolyai, directorul Institutului de Studii Globale al UBB)
În perioada 25-27 octombrie, conferinţa Visionary Planning for Romania aduce în prim plan experţi din domenii variate (de la economie la managementul conflictului, etică, programe anti-corupție, consultanță în afaceri, mass-media) într-o intalnire informală cu tinerii lideri sub 35 de ani, fie că aceștia activează în mediul de afaceri, în instituții publice, ong-uri, Universitate, sau mass-media.
Într-un context în care analize globale arată că indiferența liderilor scade loialitatea angajaţilor, conferinţa Visionary Planning for Romania îşi propune identificarea unor soluţii concrete. Invitații vor prezenta strategii implementate de aceștia cu succes, tinerilor dispuși să își asume o viziune proprie, fara a se aștepta ca alte persoane –autorități sau superiori ierarhici – să o facă în locul lor.
La conferință sunt așteptate persoane din mediul privat de afaceri, din rândul instituțiilor publice, din mediul academic (studenți, profesori, cercetători, angajați), delegați ai ONG-urilor, reprezentanți media. Conferința are loc pe parcursul a 2 zile de prelegeri și dezbateri, urmate de o a 3-a zi de ateliere tematice cu grupuri restrânse de participanți. Discuțiile se vor desfășura atât în română cât și în engleză.
”Cum pot viitorii politicieni români să îşi crească credibilitatea concentrându-se pe câştigul comun şi nu pe un profit personal, atunci când sunt în conflict cu reprezentanți ai comunităților locale, ai diferitelor regiuni sau țări? Ce înseamnă „câștigul comun” în România; poate el fi obţinut? Voi încerca să vin cu exemple practice, care iau în considerare impactul culturii în rezolvarea unui conflict.” explică Adrian Borggreve, profesor de managementul conflictului, negociere și management intercultural la Universitatea Saxion. Adrian Borggreve a fost si trainer-ul membrilor parlamentului Lituanian în tehnici de negociere.
David Murray, specialist cu experiență de peste 30 de ani în consultanță în afaceri, Senior Advisor in cadrul Guvernului Britanic pentru Preşedintele IAG (International Advisory Group) pe probleme de petrol si gaze în 2005-2006, declară: "Corupţia contină să fie un flagel pentru societăţi din toată lumea şi ia forme variate. Consider că este important ca aceia dintre noi care în trecut am căutat soluții practice de reducere a corupției să încurajăm noua generaţie de lideri, să le oferim instrumente şi concepte viabile, care să îi ajute în bătălia pentru câştigarea integrităţii naţionale”. În ultimii ani de activitate in domeniul consultanței în afaceri, Daivd Murray s-a implicat mai ales în dezvoltarea standardului EITI (Extractive Industries Transparency Initiative), standard adresat industriilor de petrol, gaze și industriei miniere,menit să crească transparența contribuțiilor din partea industriilor extractive la economia statelor, în țările cu resurse naturale.
Principalele subiecte abordate in cadrul conferintei Visionary Planning for Romania de la Cluj vor fi: Modele Practice Anti-corupție; Principii pentru o carieră cu impact; Exemple practice din Transparency internațional – David Murray; Etica in pozitii de leadership – Hongkey Chung; Analiza societății româneşti. Retrospective și perspective. – Emil Hurezeanu; Găsirea echilibrului dintre economie și politică – Daniel Dăianu; Implicare civică – Cristian Pârvulescu; Provocarile leadership-ului într-o societate multiculturală și Marketing identitar – Identitatea românilor in EU – Adrian Borggreve, Cum poate fi administrat bugetul public într-o manieră responsabilă – Daniel Daianu, şi leadership responsabil prin media – Emil Hurezeanu. Vineri seara se va da startul sesiunii de workshop-uri, printr-un Panel moderat de Emil Hurezeanu, intitulat “Vision for Romania”, cu participarea lui Cristian Parvulescu, Daniel Daianu, David Murray şi alţi invitaţi.