Alternativa la FMI şi BM, banca pentru dezvoltare BRICS
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, spunea în urmă cu un an că ţara sa nu are niciun interes să se îndepărteze de FMI. Totuşi, crearea băncii de dezvoltare este considerată drept o tentativă de a tulbura guvernanţa economică mondială, în special cea a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale, scrie La Tribune. Aceste două instituţii sunt criticate pentru incapacitatea de a reflecta ascensiunea marilor economii emergente.
Se aşteaptă o reformă a FMI, în condiţiile în care cotele Chinei şi Braziliei în instituţia finaciară nu reflectă importanţa lor economică. Dilma Rousseff estimează că Brazilia este sub-reprezentată în sânul organizaţiei conduse de Christine Lagarde, are doar 1,78% drept de vot. Este de notat şi blocarea tuturor reformelor de guvernanţă a FMI de către Congresul american.
Nici China nu stă mai bine. Deşi este a doua economie mondială, are doar 4% drept de vot, în condiţiile în care Italia are 3,31%, iar Franţa 4,51%.
Moscova, afectată de sancţiunile legate de criza ucraineană şi prăbuşirea rublei, contează pe noua bancă de investiţii. În urmă cu două săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov, spunea că ţările BRICS ilustrează un nou sistem de relaţii internaţionale multiplolare şi demonstrează o creştere a influenţei noilor centre de putere.