Antreprenoriat fără frontiere
Pentru acest update există conferinţa „Proiect România 2020. Antreprenoriat fără frontiere”, organizată de Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti Români(GRASP), în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Paris. Ediţia cu numărul şase se va desfăşura la Paris, între 22 şi 24 noiembrie.
Un subiect de interes pentru GRASP este discrepanţa dintre atitudinea pozitivă faţă de antreprenoriat a tinerilor români sub 30 de ani (79% vs. 69% la nivel european) şi încrederea în capacitatea de a pune bazele propriei afaceri (34% vs. 38% media europeană), după cum arată raportul realizat pe anul 2013 de compania de cercetare GfK şi Centrul pentru antreprenoriat al Universităţii Ludwig Maximilian din Munchen. „Educaţia antreprenorială și antreprenoriatul fac parte din soluția către creșterea unei societăți active și formarea unei generații tinere independente”, afirmă Radu Tătucu, co-fondator GRASP.
Tematica din acest an abordează diferitele fațete ale antreprenoriatului și vine ca o continuare naturală a concluziilor conferinței de la Londra din 2012 unde s-au identificat cele trei direcții esențiale pentru creșterea competitivității României: educația, implicarea instituțiilor publice și antreprenoriatul. Aceasta se concentrează pe transfer de cunoștințe, promovarea initiațivelor antreprenoriale românești, povești de succes în antreprenoriatul clasic și social, creșterea rețelei de tineri profesioniști români și facilitarea unui mecanism de colaborare cros-sectorial.
Înscrierile se pot face până pe 26 octombrie 2013 accesând pagina dedicată proiectului România 2020.
Conferința din acest an va reuni peste 70 de tineri români care îşi desfăşoară activitatea în România sau din străinătate, au demarat propria afacere sau au un interes deosebit pentru antreprenoriat. Printre invitați se numără experți români și străini din peste 10 domenii (finanțe, asistență juridică, educație formală și informală, antreprenoriat clasic și social): Gabriel Boc – consultant OECD, Florian Guillaume – reprezentant al organizaţiei CARROTMOB, Reprezentanți ENACTUS (comunitate ONG de lideri studenți, academicieni și oameni de afaceri dedicați acțiunilor antreprenoriale care să transforme vieți și să contureze o lume mai bună și mai durabilă), Celine Lazorthes – fondatoarea Leetchi (un serviciu pentru facilitarea cumpărării cadourilor în grup și a plăților aferente), Stephanie Delestre – fondatoarea QAPA (platformă ce leagă dorințele și aptitudinile candidaților cu așteptările agenților de recrutare) şi Tudor Cobalas – fondator XLTeam (printre proiectele sale se numără și Gropometru – o aplicație prin care se centralizează gropile de pe străzile din România)
În plus, participanţii vor intâlni antreprenori români din Franța și astfel vor afla care sunt elementele de urmărit pentru a se lansa pe o piață europeană.