Aplicaţia care îţi spune ce fond privat îţi administrează pensia
Aplicaţia, realizată în parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, are ca principale funcţii:
- Colectarea online a datelor de identificare ale petentului;
- Identificarea automată a participanților în Registrul participanților la fondurile de pensii administrate privat;
- Transmiterea de notificări către administratorii fondurilor sau către Autoritate după depunerea unei cereri, în funcție de rezultatul obținut după interogarea bazei de date;
- Înștiințarea ASF asupra preluării sesizării de către administratorul fondului de pensii;
- Gestionarea stadiului petițiilor;
- Supravegherea de către ASF a evoluției tuturor sesizărilor primite, astfel încât termenele de soluționare să fie respectate.
“Proiectul, implementat de către specialiştii ASF, vine în întâmpinarea participanţilor la Pilonul II, ale căror solicitări privind aflarea apartenenţei la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petiţiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de către ASF” se arată în comunicatul transmis de instituţia care reglementează şi supraveghează piaţa asigurărilor, a pensiilor private, precum şi piaţa de capital.
Sistemul pensiilor private este reglementat în România prin Legea nr. 411/2004. Aceasta prevede că angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care au vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să adere la un fond de pensii privat. Angajaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani pot opta pentru un fond privat. În prezent fiecare angajat plăteşte la pensii (CAS) o contribuţie de 10,5% din salariul brut.
Din această cotă, în 2016, potrivit calendarului agreat cu statul, 6% ar trebui să ajungă în administrarea unui fond privat de pensii.
Aplicaţia poate fi accesată la http://asfromania.ro/scr/petitiiFP.