Arhitecții și eseiștii din Europa de Est, invitați la concurs
Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric va avea loc în perioada 15 septembrie – 9 octombrie, dar proiectele pentru expoziția tematică și pentru concursul de discursuri critice pot fi trimise de acum. Modulul Drifting Architecture continuă demersul de creare a unei platforme vii de înregistrare și promovare a arhitecturii contemporane din Europa Centrală și de Est (definită ca un spațiu extins, din Germania până în Rusia și Turcia), dar și a factorilor care au determinat caracteristicile arhitecturii contemporane din regiune. Modulul va include o expoziție tematică și o dezbatere critică.
Poetul, eseistul și traducătorul Bogdan Ghiu, curatorul expoziției centrale, spune despre Drifting – tema din acest an a Trienalei – că este „cuvânt straniu, șuierat onomatopeic al istoriei contemporane înseși, expresie imediată a schimbărilor ei de viteză, contribuind astfel la o impetuoasă materializare a curenților de suprafață și de adâncime ai actualității, deci la exprimarea incontrolabilelor procese în care suntem angajați, driftul, driftingul este unul dintre cele mai emblematice cuvinte ale epocii noastre în înțeles strict”.
Concursul Premiile Arhitext East Centric se adresează celor care au realizat în ultimii cinci ani, în regiune, proiecte de calitate remarcabilă. Organizatorii au stabilit cinci categorii de proiecte: Clădiri rezidențiale, Clădiri publice, Amenajări interioare, Amenajări exterioare și Regenerare. Juriul care va alege câștigătorii va fi format din arhitecți, critici de arhitectură și oameni de cultură români și străini.
Concursul de discursuri critice se adresează atât profesioniștilor din domeniu, cât și din domeniile conexe – filosofie, artă, sociologie, antropologie. Cele trei module vor fi însoțite de proiectul Agora Experiments, care își propune să aducă în atenție și să creeze dezbateri despre proiectele recente de arhitectură și artă experimentală create în spații publice din Europa Centrală și de Est.
Aceasta este a doua ediție a Trienalei care își propune să deschidă porțile către o colaborare strânsă între arhitecți, teoreticieni, istorici și critici de arhitectură din Europa Centrală și de Est. La eveniment vor fi invitați însă și specialiști din afara regiunii, printre care Alberto Campo Baeza, profesor la Școala de Arhitectură din Madrid, Alberto Perez-Gomez, de la Universitatea McGill din Canada și Sami Rintala, profesor la Universitarea din Trondheim.