ARILOG, in sprijinul logisticii romanesti
Asociatia Romano-Italiana de Logistica si Management a luat nastere in anul 2001. Ideea care a stat la baza infiintarii asociatiei a fost crearea unui corp de profesionisti care sa impulsioneze dezvoltarea logisticii in Romania. Aceasta pentru a pregati furnizorii de logistica din Romania sa faca fata concurentei, in conditiile in care tara noastra se pregateste pentru aderarea la Uniunea Europeana. De asemenea, ARILOG isi propune sa poata furniza parteneri viabili pentru companiile straine care vin sa faca afaceri in Romania.
Scopuri
ARILOG isi doreste sa devina un centru de informare si dezvoltare pentru personalul logistic si sa creeze, totodata, un mediu de colaborare si parteneriat intre membri. Cei de la ARILOG isi mai propun realizarea de studii de piata, facute de si pentru membrii sai.
Structura ARILOG
ARILOG are acum aproximativ 100 de membri, dar, ne spune Adriana Palasan (foto), Director Executiv ARILOG, numarul lor inregistreaza o “crestere exponentiala”. Printre membri se numara: Unilever, Henkel, Lafarge, Romtrans, Delta distribution, FLD, Centrum Logistics, Iveco, Kuhne Nagel, Caroli, Holemann, Metro, Velpitar. Din punct de vedere functional, ARILOG a creat un Comitet permanent de dezvoltare, in care membrii voluntari ai asociatiei isi asuma una sau mai multe sarcini. Sunt formate astfel grupuri de lucru pe diferite subiecte, care au ca finalitate o serie de analize si studii din domeniu. In cadrul asociatiei exista de asemenea un comitet de redactie, care pregateste aparitia “Revistei de Logistica si Management”. ARILOG TINERET – o alta sectiune a ARILOG – se adreseaza tinerilor, care au un statut special in organizatie si care beneficiaza de programe speciale de dezvoltare in cadrul companiilor membre ale asociatiei.
Actiuni si proiecte
In cadrul asociatiei au luat nastere grupuri de lucru, ce se intalnesc lunar pentru a dezvolta proiecte si studii. Pe langa acestea, sunt organizate, o data la doua luni, intalniri la sediul unuia dintre membri. Aceste reuniuni au doua sectiuni importante: una de cunoastere a firmei care gazduieste intalnirea – intr-un alt mod decat cel oficial, din exterior – si una in care sunt dezbatute probleme de interes pentru membrii asociatiei. Sunt ocazii pentru reprezentantii firmelor asociate la ARILOG sa se cunoasca mai bine, sa comunice, sa dezvolte relatii de afaceri si, poate cel mai important lucru, sa lege prietenii.
ARILOG editeaza un newsletter lunar, destinat informarii membrilor sai. Acest newsletter este primul motor de informare asupra noutatilor din domeniul logistic din lume.
Dezvoltarea tinerilor care se alatura Asociatiei Romano-Italiene de Logistica si Management este o prioritate pentru aceasta. In acest sens, debutantii pe piata logisticii participa la programe de tip “in-house”, in cadrul companiilor membre care se ofera voluntar pentru a deveni “platforme de dezvoltare”.
O alta preocupare consta in crearea de parteneriate cu organisme din Romania si din Europa, care sa ajute la dezvoltarea membrilor asociatiei. Un aspect care insa nu este prea des intalnit printre proiectele unei asociatii, dar pe care ARILOG il are totusi in vedere, este crearea unei biblioteci din domeniul logistic. La nivel de proiect, exista chiar ideea unei edituri care sa publice traducerile publicatiilor de referinta din domeniu.
Sprijnul oferit de asociatie
Un membru al ARILOG poate gasi la asociatie orice tip de informatie din domeniul logisticii care il intereseaza. Apoi, asistenta oferita de catre ARILOG in realizarea proiectelor membrilor sai nu este deloc un aspect de neglijat. In plus, produsele si serviciile celor afiliati asociatiei sunt promovate in cadrul unor evenimente organizate de catre ARILOG. Aceasta asociatie reprezinta cel mai la indemana mediu de comunicare pentru membrii sai, atat in relatiile dintre ei, cat si in cele cu exteriorul, fiind astfel un excelent intermediar intre cele doua parti.
Parteneriate
Prin parteneriatele pe care le-a dezvoltat de la infiintarea sa si pana in prezent, Asociatia Romano-Italiana de Logistica si Management le poate oferi membrilor sai programe de dezvoltare profesionala. Acestea se traduc in cursuri de pregatire, organizate in parteneriat cu o institutie care presteaza astfel de servicii. Un avantaj al celor care urmeaza aceste cursuri este acela ca beneficiaza de reduceri de pret.
In alta ordine de idei, ARILOG lucreaza la un proiect, in colaborare cu ELA (European Logistic Association) si cu AILOG (Asociatia Italiana pentru Certificarea Logisticienilor). Finalizarea acestui proiect va furniza pietei logisticieni cu o certificare recunoscuta pe plan atat intern, cat si international.
Pe langa colaborarile cu ELA si AILOG, asociatia intretine stranse relatii cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti si sunt in curs de fundamentare legaturi cu alte asociatii europene de logistica. La acest capitol se pot adauga si apropierile de organizatiile romanesti ce au activitati complementare cu cele din domeniul logisticii.
Un parteneriat important s-a dezvoltat cu Bursa Muncii, in scopul crearii unui centru de recrutare la nivel de asociatie, avand in vedere lipsa acuta de personal specializat in domeniu.
Schimburi de experienta
Pana in prezent, Asociatia Romano-Italiana de Logistica si Management a fost implicata in schimburi de experienta avand ca parteneri asociatiile de logistica din Italia, Germania si Polonia, precum si cu Chartered Institute of Logistic and Transport.
Criterii de admitere in ARILOG
Cei doritori sa devina membri ARILOG trebuie sa isi exprime interesul in scris. De asemenea, trebuie sa aiba recomandari de la colaboratorii sai si sa fi platit cotizatia.