Ascensiunea femeilor in afaceri: legea poate pune presiune pe piata
Discutia se poarta in contradictoriu nu doar intre oficialii guvernamentali si reprezentantii lumii afacerilor ci si in interiorul Executivului si a partidului cancelarului Angela Merkel, Uniunea Crestin-Democrata. Pe de o parte, ministra Muncii, Ursula von der Leyen, are ca obiectiv ca pana in 2018 sau cel tarziu 2020 sa existe o cota de o treime femei in consiliile de administratie a firmelor. „Femeile reprezinta jumatate din talentul Germaniei si, in acest context, ne aflam in plina risipa de specialisti“, a explicat von der Leyen intr-un interviu acordat postului public de televiziune ARD. Partidele de centru-stanga, social-democratii si ecologistii, sustin initiativa pe care ministra Muncii o considera ca fiind utila si pentru a stopa exodul de femei cu inalta calificare din Germania.
De alta parere este ministra Familiei, Kristina Schröder: cota ar trebui sa fie flexibila iar firmele sa garanteze benevol o reprezentare relevanta a femeilor – cel putin in urmatorii doi ani. Daca pana in 2013 nu se observa schimbari, atunci, accepta Schröder, e nevoie de reguli mai stricte, inclusiv de sanctiuni. Parerea ministrei Muncii se bucura de sustinerea cancelarei Merkel si de ministrii din partidul liberal, alaturi de care crestin-democratii guverneaza la nivelul Republicii Federale. Si Federatia Industriilor Germane (BDI) se opune unei reguli legiferate, presedintele asociatiei, Hans Peter Keitel invocand varietatea de profile ale top-managementului 0 diferit de la un antreprenor la altul – ceea ce face dificila uniformizarea si incadrarea intr-o singura lege.
Daca in firmele mijlocii germane prezenta feminina la varf a fost estimata la 20% intr-un studiu efectuat de sociologii de la Allensbach, in marile concerne, reprezentativitatea este de numai zece procente. Dintre cele 30 de afaceri germane listate DAX (cel mai important indicator bursier din Republica Federala), 24 s-au angajat sa ridice nivelul la 19,8%, conform unui raport PwC citat de Deutsche Welle.
Un studiu european a relevat recent ca cel mai prietenos mediu de afaceri pentru femei este cel norvegian: din 2008 toate firmele orientate spre bursa au obligativitatea sa le ofere 40% din functiile de conducere. O „carte verde“ a comisarului european pentru piata interna, Michel Barnier, citata de cotidianul german Handelsblatt, aduce in discutie subiectul si la nivel comunitar. „Femeile sunt mai disciplinate si ar actiona pozitiv asupra inteligentei colective a unui concern“, citeaza Handelsblatt din documentul european care isi exprima ingrijorarea ca in absenta unor constrangeri legale ar mai dura cel putin jumatate de veac pana cand piata s-ar reglementa singura.
Deutsche Welle, Bonn
PS: O parte dintre ideile in circulatie in dezbaterea din Germania le puteti gasi intr-un comentariu publicat pe site-ul redactiei romane a Deutsche Welle.