Atitudinea fata de schimbare
In viata de zi cu zi, de multe ori ne place si chiar cautam varietatea. Ne place sa purtam imbracaminte diferita de la o zi la alta, facem schimbari ale “look-ului” nostru. Ne place sa incercam locuri noi de distractie. Ce se intampla cand schimbarea intervine in domenii legate strans de evolutia, bunastarea noastra si a celor apropiati noua? In toate cazurile, schimbarea implica un grad mai mic sau mai mare de necunoscut, de ambiguitate. Riscul unor consecinte negative are insa un mai mare impact atunci cand sunt in joc viata, cariera, situatia financiara a familiei. Cunoastem bine situatia actuala; fie ca ea este buna sau mai putin buna, ii cunoastem punctele bune si pe cele slabe, avem siguranta. Ce stim insa despre situatia ulterioara schimbarii? Putem fi siguri ca nu va fi mai rau? Ne este teama asadar ca schimbarea poate antrena pierderi (in ceea ce priveste prestigiul, pozitia in grup, abilitatea de a indeplini sarcinile alocate, bunastarea).
Ca urmare, atitudinea fata de schimbare depinde in mare masura de modul in care putem face fata necunoscutului, ambiguitatii, gradului de stres, de disconfort psihic pe care aceasta le implica.
Pentru a afla daca faceti parte din categoria oamenilor care accepta usor schimbarea in viata si in activitatea lor profesionala sau, din contra, din categoria celor care manifesta o rezistenta indelungata si greu de zdruncinat, alegeti sincer varianta de raspuns care se potriveste cel mai bine felului dv. de a fi.
1) Iau o decizie numai atunci cand cunosc cu certitudine consecintele alternativelor pe care le am la dispozitie.
a) Adevarat
b) Depinde de situatie
c) Fals
2) Imi pot mentine calmul in situatiile stresante, dificile, conflictuale.
a) Adevarat
b) Fals
3) Pentru a-mi atinge obiectivele, sunt dispus sa imi asum anumite riscuri.
a) Adevarat
b) Depinde de situatie
c) Fals
4) Evit sa actionez daca intrevad posibile consecinte negative ale actiunilor mele.
a) Adevarat
b) Depinde de situatie
c) Fals
5) Pentru a accepta schimbarea in viata sau activitatea mea, am absoluta nevoie sa cunosc cu certitudine, de la inceput, ce rezultate va avea aceasta.
a) Adevarat
b) Depinde de situatie
c) Fals
6) De mine depind consecintele actiunilor mele, fie ele pozitive sau negative.
a) In totalitate
b) In mare masura
c) In mica masura
7) Evit sa ma implic in proiecte care ar putea sa esueze.
a) Adevarat
b) Depinde de situatie
c) Fals
8) Mediile/situatiile care se schimba frecvent, de care nu pot fi sigur cum evolueaza:
a) Ma stimuleaza
b) Ma streseaza
c) Nu reprezinta o problema pentru mine.
9) Cred ca firea mea precauta m-a tinut pe loc in cariera.
a) Adevarat
b) Fals
10) Am tendinta de a ma implica mai mult in proiecte/actiuni de natura sa-mi aduca recunoastere din partea celorlalti sau beneficii materiale.
a) Adevarat
b) Fals
11) In general, sunt o persoana optimista.
a) Adevarat
b) Fals
12) De multe ori, indiferent ce planuri mi-am facut, ceva a intervenit pentru a le zadarnici
a) Adevarat
b) Fals
13) Gasesc usor solutii alternative atunci cand un proiect nu are rezultatele scontate.
a) Adevarat
b) Fals
14) Imi este mai usor sa adopt o schimbare a activitatii mele profesionale daca acest lucru imi aduce un castig suplimentar direct.
a) Adevarat
b) Fals
15) Ma adaptez usor atunci cand imi incep activitatea la un nou loc de munca.
a) Adevarat
b) Fals
16) Nu imi place sa fiu pus(a) in situatia de a reactiona la evenimente neasteptate.
a) Adevarat
b) Fals
17) Prefer:
a) Un post in care sarcinile, mediul si oamenii cu care lucrez se schimba continuu
b) Un post in care sarcinile, mediul oamenii cu care lucrez raman aceiasi.
18) Consider ca succesul sau esecul depinde in mai mare masura de
a) Noroc, sansa, destin sau circumstante favorabile.
b) Implicarea, eforturile si abilitatile mele.
19) Situatia la actualul loc de munca devine din ce in ce mai nemultumitoare. Ce faceti?
a) Imi dau demisia inainte de a-mi gasi un alt loc de munca.
b) Nu demisionez pana nu gasesc un altul potrivit.
c) Plec, fara a avea un alt loc de munca, numai daca situatia devine absolut insuportabila.
20) Sunteti in situatia de a lua o decizie cu privire la cariera dv. Ce alegeti?
a) Un post destul de prost remunerat, care va aduce o satisfactie profesionala relativa, dar care va ofera siguranta, stabilitate.
b) Un post bine remunerat, care va aduce satisfactii, dar care exista posibilitatea ca peste un timp sa se desfiinteze si sa ramaneti fara loc de munca.
Grila de cotare:
Dupa ce v-ati acordat pentru fiecare enunt punctajul corespunzator raspunsului dat, conform grilei de cotare, realizati totalul punctelor obtinute. In functie de intervalul in care acesta se plaseaza, aveti tendinta de a manifesta, in cea mai mare parte a cazurilor atitudinile ce se incadreaza in unul dintre profilurile de mai jos.
Daca ati obtinut intre 0 si 10 puncte, manifestati de cele mai multe ori reticenta, chiar rezistenta in fata schimbarii. Situati actuala, asa cum se prezinta ea, va ofera stabilitate, iar rutina reprezinta siguranta. In cazurile extreme, aveti tendinta sa respingeti schimbarea pentru simplu fapt ca antreneaza un alt mod de a trai sau a munci decat cel cu care sunteti obisnuit. Va manifestati ca o persoana prudenta, uneori chiar excesiv de prudenta, iar ingrijorarea cu privire la posibilele riscuri va face sa priviti in mod negativ, cu anxietate, schimbarea. Va este teama ca schimbarea va antrena pierderi, ca oricat de bine directionata va fi aceasta, vor interveni factori necontrolabili. Daca acceptati schimbarea, trebuie sa fiti absolut convins ca ea va va aduce beneficii. O acceptati mai usor daca aceste beneficii sunt directe (materiale sau privesc cresterea prestigiului social). Analizati cu minutiozitate informatiile disponibile, ceea ce implica amanarea, intarzierea actiunii.
Daca ati obtinut intre 11 si 25 de puncte, manifestati o atitudine de rezerva si prudenta in momentele initiale, aceasta insa doar pana cand intrati in posesia informatiilor necesare. Aveti claritate in gandire, cantariti cu luciditate si destula rapiditate argumentele pro si contra schimbarii si puteti ajunge la o concluzie prompta si clara. In general, va adaptati cu usurinta situatiilor noi. Va place ca activitatea dv. profesionala sa va permita dezvoltarea, cunoasterea lucrurilor noi, contactul cu experiente variate. Nu va este teama sa va asumati riscuri, dar nu va asumati riscuri inutile.
Nu actionati atunci cand informatiile pe care le aveti va dau indicii clare cu privire la insuccesul proiectului. Va este mai usor sa acceptati schimbarea cand aceasta implica un beneficiu direct, dar o puteti accepta si promova si pentru ca este avantajoasa in sine, in ansamblu.
Daca ati obtinut intre 26 si 28 de puncte, acceptati cu usurinta schimbarea, va place si cautati in viata dv. noul si varietatea. Sunteti o persoana flexibila, va adaptati usor la medii schimbatoare. Aveti insa tendinta sa tratati cu superficialitate situatiile in care trebuie sa luati decizii, sa actionati in mod impulsiv si sa nu analizati suficient de bine informatiile si supunandu-va unor riscuri destul de mari, acceptati, uneori cu prea mare usurinta, schimbarea. Nu luati in calcul posibilele pierderi pe care aceasta le poate antrena. Va mentineti optimismul chiar si atunci cand evenimentele par a va contrazice. Nu uitati ca flexibilitatea si asumarea riscurilor sunt pozitive doar atunci cand sunt moderate si cand sunt dublate de un grad optim de prudenta.