Avem un singur prim-ministru și mai mulți “primi miniștri”
Cratima apare doar când vorbim despre şeful Guvernului şi este păstrată la orice formă (“prim-ministrul”, “prim-miniştri”, “prim-miniştrii” etc.).
“Primul ministru” nu se referă la funcţia domnului Ponta, ci la orice ministru care este primul la ceva. De exemplu, Relu Fenechiu a fost primul ministru aflat în funcție condamnat într-un dosar penal (era anul de grație 2013).
Bucuroși că am clarificat această problemă, abordăm acum câteva subtilități. Iată cum se cheamă funcția de zi cu zi a actualului prim-ministru (interimar – Gabriel Oprea) când Victor Ponta nu este în vacanță sau la reparat orgolii în străinătate: viceprim-ministru (“vice” este element de compunere care înseamnă “adjunct”). Ba chiar, mai demult, Guvernul României avea mai mulți viceprim-miniștri, ceea ce însemna că unii dintre ei trebuia să fie mai tari. Iată de ce funcția doamnei Elena Ceaușescu a fost, între 1985 și sfârșitul din 1989, prim-viceprim-ministru. Adică ăl’ mai tare dintre ajuncții celui mai tare dintre miniștri. Vai și-amar!