Banca Mondială îmbunătățește estimările privind creșterea economiei românești în 2016
Pe de altă parte, Banca Mondială estimează că regiunea Europa și Asia Centrală, care include și România, a înregistrat în 2015 o încetinire a ritmului de creștere până la 2,1%, de la 2,3% în 2014. Cu toate acestea ritmul de creștere ar urma să accelereze la 3% în 2016, ajutat de stabilizarea prețului petrolului, o contracție mai mică a economiei rusești și revenirea din Ucraina grație programului de stabilizare convenit cu FMI.
Instituția financiară internațională susține că o accelerare a ritmului de creștere va depinde de sprijinirea relansării investițiilor, care rămân la un nivel inferior celor de dinaintea crizei. În multe țări investițiile publice sunt constrânse de spațiul fiscal limitat iar investițiile private sunt afectate de faptul că firmele se străduiesc să-și rezolve problema datoriilor.
În statele membre UE (Bulgaria și România) investițiile sunt sprijinite de fondurile structurale europene însă capacitatea de absorbție rămâne o problemă.
Pe ansamblu, Banca Mondială estimează că avansul economiei mondiale va fi de 2,9% în acest an, în loc de un avans de 3,3% cât preconiza în luna iunie 2015, fiind afectat de performanțele slabe ale marilor economii emergente. În plus, creșterea economiei mondiale în 2015 a fost mai mică decât estimările, iar activitatea economică a fost afectată de scăderea prețurilor la materii prime, schimburile comerciale și fluxurile de capital modeste precum și episoadele de volatilitate financiară.