Bancherii londonezi salută victoria lui David Cameron în alegeri
După anunţul victoriei lui David Cameron la alegerile din Marea Britanie, lira sterlină şi-a continuat ascensiunea faţă de dolar, dar şi faţă de euro. Şi Bursa evolua în creştere. "Deschiderea pozitivă intervine în condiţiile în care Partidul conservator pare a fi câştigat alegerile generale cu o marjă mai mare decât era aştepat, lăsând deschisă posibilitatea unei majorităţi absolute pentru premierul câştigător, David Cameron", au subliniat Mike van Dulken şi Augustin Eden, analişti la Accendo Markets, citaţi de Le Monde.
În cei cinci ani de şef al Guvernului britanic, David Cameron a avut în permanenţă un discurs de susţinere pentru investitorii străini şi marile companii. Impozitul pentru societăţi a scăzut de la 28 la 20% şi multe voci îi atribuie meritul redresării economiei britanice, mai scrie publicaţia franceză.
Singurul bemol al acestei victorii, pentru mediul economic, este îngrijorarea multinaţionalelor americane sau asiatice care au cartiere generale europene la Londra în privinţa unei eventuale ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cameron a promis că va avea loc un referendum pentru menţinerea ţării în UE cel mai târziu în 2017.
Poziţia patronilor faţă de Uniunea Europeană este ambivalentă. Chiar dacă mulţi dintre ei sunt agasaţi de reglementările economice dictate de Bruxelles, în ansamblu militează contra "Brexitului". Un recent sondaj al angajaţilor în City arată că 73% dintre aceştia ar vota pentru a rămâne alături de celelalte 27 de state membre.
Potrivit agenţiei de rating Moodys, economia britanică riscă să fie destabilizată de o ieşire din Uniunea Europeană: 50% dintre exporturile britanice de bunuri şi 36% dintre cele de servicii merg către Uniunea Europeană. O retragere din UE ar putea avea consecinţe negative asupra comerţului şi investiţiilor.
Aceste perspective au avut puţine efecte pe pieţele financiare. Bursa pare puţin "înfundată" în ultima lună, dar este vorba despre un fenomen mondial. Obligaţiunile de pe piaţa din Marea Britanie continuă să se vândă bine. Doar lira sterlină a cunoscut o perioadă puţin mai agitată decât de obicei. Dar, deşi a scăzut faţă de dolar, rămâne foarte bine plasată în raport cu moneda unică europeană.