Bill Gates și Mark Zuckerberg vor acces universal la Internet până în 2020
Angajamentul lui Zuckerberg și al lui Gates vine pe fondul eforturilor pe care le face ONU pentru a eradica sărăcia extremă până în 2030, program prezentat vineri, la summitul ONU care a avut loc la New York. Cu toate că, în anii '90, Internetul a devenit ceva banal în țările dezvoltate, oficialii ONU estimează că jumătate din populația lumii nu are acces sigur la Internet, în special fetele și femeile, a căror educație este vitală pentru dezvoltare.
Citește și Criza globală duce la dispariția clasei de mijloc?
„Când oamenii au acces la instrumentele și cunoștințele de pe Internet, au acces la oportunități care ne fac viața mai bună tuturor. Internetul aparține fiecăruia dintre noi. Ar trebui să fie accesibil tuturor”, potrivit unei declarații semnate de Mark Zuckerberg, de Bill și de Melinda Gates.
„Internetul înseamnă mai mult decât o rețea de aparate. Este factorul-cheie al progresului social și economic din timpul nostru”, a adăugat Zuckerberg. Antreprenorul în vârstă de 31 de ani a subliniat rolul pe care îl are Internetul în a da glas oamenilor din regiuni precum Siria, unde războiul civil produce un exod de refugiați: „Un Like sau un Share nu vor opri un tanc sau un glonț, dar când oamenii sunt conectați, avem șansa să contruim o comunitate globală comună, în care oamenii se înțeleg reciproc”.
Citește și Creșterea economică, himera care ascunde sărăcia
Zuckerberg a estimat că accesul univeral la Internet este capabil să ofere o educație la un preț accesibil pentru 600 de copii care, altfel, ar rămâne neșcolarizați.
În opinia Melindei Gates, educația fetelor este critică în eforturile de eradicare a sărăciei: „Când ne gândim la cum să ne investim banii sau cum să îi investim pe cei ai guvernelor, trebuie să ne asigurăm că acele investiții fac diferența. Pentru o fată, fiecare an pe care îl petrece la școală înseamnă o creștere cu 20% a venitului pe care o să-l aibă în momentul în care o să aibă un loc de muncă”.
Citește și Calificările femeilor, minimalizate în sistemul politic controlat de bărbaţi
Printre semnatarii declarației comune referitoare la accesul la Internet pentru toată lumea s-au numărat și cofondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, și vocalistul trupei U2, Bono, care a fost prezent în numele organizației caritabile One Campaign.