Brexit: 29 martie 2017 va intra în istorie ca ziua în care începe divorţul Marii Britanii de UE
Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea care declanșează ieșirea din UE, activând Articolul 50, cel care dă posibilitatea unui stat membru să se retragă din blocul comunitar.
După acest moment începe practic numărătoarea inversă pentru stabilirea condiţiilor în care Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană şi viitoarele relaţii pe care le va avea cu restul statelor membre, transmite Digi 24.
Negocierile vor dura cel mult doi ani, aşa cum prevede Tratatul de la Lisabona, şi se anunţă a fi extrem de tensionate. Aceasta deoarece poziţia celor două părţi diferă foarte mult în diverse probleme cum ar fi costul pe care Londra ar trebui să-l suporte pentru ieşirea din UE, aproximativ 60 de miliarde de euro, accesul la piaţa unică sau menţinerea liberei circulaţii.
În acest context, Londra a primit vestea că Scoţia va organiza un nou referendum pentru independenţă, nemulţumită de perspectiva ieşirii din blocul comunitar.
The PM has signed the letter which will trigger Article 50 tomorrow, starting negotiations for the UK to leave the EU. pic.twitter.com/jHerwJs4g9
— UK Prime Minister (@Number10gov) March 28, 2017
LOVITURĂ PENTRU PIAŢA FINANCIARĂ LONDONEZĂ?
Brexit pune în prima linie centrul financiar londonez, cel mai mare din lume, care ar putea pierde bani si locuri de muncă, scrie Belfast Telegraph.
Şefii companiilor din domeniu, dar şi politicienii au cerut Guvernului sa asigure o tranziţie sigură pentru jucătorii industriei şi să împiedice migrarea către alte centre financiare de pe continent.
Dar Banca Centrală Europeană a avertizat că britanicii nu vor mai avea accesul la sistemul unic de pasapoarte, astfel că firmele nu vor mai putea face comerţ fără restricţii ca până acum, mai ales ca Theresa May a spus ca va retrage ţara din piaţa unică europeană şi că va limita migraţia.
Dacă premierul se va ţine de promisiune, atunci mişcarea va costa industria serviciilor financiare britanice 38 de miliarde de lire si va bate ultimul cui în coşciugul a 75.000 de joburi.