Bucuresti versus provincie
In Bucuresti, piata muncii s-a dezvoltat spectaculos in ultimii ani, reflectand investitiile financiare, legislatia favorabila sau dezvoltarea invatamantului. De exemplu, am importat metodologie occidentala, cu tot cu expertii straini veniti cu fabrici sau concerne. Acest fapt a crescut nivelul de expertiza si, implicit, competitivitatea. Au inceput sa se faca o serie de cursuri iar training-ul nu e numai ceva la moda, ci si o necesitate. Piata muncii in Bucuresti fierbe, colcaie, creste si se umfla pe masura ce trece timpul. Oferta variaza, cererea e pe masura, chiar si peste. Pe de o parte, exista somaj, pe de alta parte, exista meserii care mor pentru ca nu mai are cine sa le faca. Poti face orice doresti, de la munca de zilier la cea de liber profesionist. Totul este sa cunosti mecanismele pietei si sa stii sa functionezi o data cu ele. Bine, atunci ce sanse are cineva venit din provincie? Acolo unde ritmul este altul, ramas usor patriarhal si desuet, te poti angaja la un unchi sau la un fost coleg de scoala. Poti trai decent fara multi bani; viata curge lin. De ce sa vii in Bucuresti, unde trebuie sa cunosti macar o persoana influenta pentru a reusi, unde existenta e scumpa, tentatiile mari, si unde te pandeste somajul?
Pentru ca aici, in Bucuresti, poti reusi, poti deveni intruparea visului tau. Macar un minut. Pentru ca in orasul cel mic te sufoci, te sufoca rudele si casele prea apropiate. Pentru ca aici poti sa dovedesti ca poti, esti pe propriile picioare. Sau nu, aici esuezi. Dar macar ai incercat. Te anima o energie interioara, o incredere ce se transforma treptat in ambitie si dorinta de a reusi, cu orice pret; altfel trebuie sa te intorci acasa. Foarte multi reusesc, sunt bine pregatiti si stiu sa se lupte, stiu sa tolereze si sa depaseasca obstacole in speranta unei vieti mai bune. Aceasta si pentru ca un bucurestean, desi este in mediul sau natural, desi cunoaste tertipuri si nu e afectat de ritmul zilnic, nu e animat de acest motoras care pompeaza speranta.
Dar de ce un bucurestean ar pleca in provincie? Desi rar, desi mentalitatea noastra sedentara ne impiedica sa ne vedem colindand pe parcursul unor ani prin orase care nu sunt capitale, se mai intampla ca cineva, pe ici, pe colo, sa plece in provincie: pentru un concern urias, pentru propria afacere profitabila, pentru experienta. Inca nu ne-a atins globalizarea, sa ne faca sa ne deplasam cu usurinta, urmarind interese strict economice si nu propria comoditate. Daca poti invata ceva incitant sau poti dezvolta un domeniu preferat, sigur, pleci si la Caracal. In general insa este vorba de orase dezvoltate economic, pe unde au trecut investitori straini si unde gasesti urme de progres. Daca este vorba de orase mai apropiate de vatra, faci naveta.
Ne pregatim pentru globalizare. Internetul ne ajuta sa depasim limitele teritoriale si de mentalitate. Din ce in ce mai multi stau in fata propriului calculator de acasa si lucreaza pentru Taiwan, de exemplu. Poti gasi un loc unde sa muncesti oriunde in tara sau in lume. Daca esti bine pregatit si hotarat sa rezisti, ai sanse sa-ti vezi visul cu ochii, sa fii un Bill Gates mai mic. Daca nu, poti ramane in satul tau, privind bolta
albastra.