Bursa Speciala “Guvernul Romaniei” – o oportunitate pentru tinerii cu potential de performanta
Alexandru Popa: Programul porneste de la necesitatea de a li se asigura oferte motivante pentru o cariera in administratia publica din Romania, unor tineri instruiti la facultati de prestigiu din strainatate. Bursa Speciala "Guvernul Romaniei" ofera o oportunitate acelor tineri care au potentialul necesar pentru a deveni promotori ai performantei intr-un domeniu in care se impune o reforma de fond, inclusiv la nivelul personalului. Este vorba de tineri cu initiativa, care s-au implicat in proiecte profesionale sau in programe de voluntariat, dar care au si o capacitate academica de exceptie. Incurajam astfel pe acei tineri interesati de formarea unei viziuni proprii, bine argumentate, care actioneaza pe baza unui set de valori antreprenoriale si ii determina si pe ceilalti sa actioneze constructiv. Eu cred cu toata convingerea in acesti tineri si ei sunt cei pe care i-am avut in vedere atunci cand am initiat programul de burse pentru pregatirea viitorilor manageri publici.
Stiu ca programul a fost inspirat dintr-un model occidental, care functioneaza in tarile dezvoltate. Ce garantii aveti ca va avea acelasi impact si in Romania?
Sunt convins ca va da rezultate, pentru ca noi am preluat din Occident exemple de buna practica, pe baza carora am formulat un program adaptat nevoilor reale ale societatii romanesti. Programul faciliteaza expunerea unor tineri performanti la modelul academic aplicat in cadrul celor mai renumite universitati din Europa si SUA. Tinerii, in general, au o abilitate extraordinara de a-si dezvolta o viziune originala, de a selecta si prelua cu usurinta ceea ce este de preluat din modelele occidentale. Daca le oferim sansa de a-si forma spiritul critic si de a-si dezvolta competentele intr-un cadru nou, ei vor deveni un factor de schimbare si de garantare a calitatii sistemului administrativ din Romania. Vor trece cativa ani buni pana o sa vedem efectele, insa tocmai acest efect pe termen mediu si lung este urmarit de programul nostru de burse. Ne propunem sa sustinem dezvoltarea durabila a sistemului administrativ din Romania.
In concluzie, programul, cel putin in prima sa etapa, desfasurata in perioada 23 octombrie-22 noiembrie, s-a bucurat de un interes extraordinar in randul tinerilor. A fost o perioada intensa, in care s-a desfasurat procesul de inscriere si selectie a candidatilor care vor primi bani pentru studii la universitatile alese chiar de ei. Rezultatele vorbesc de la sine. S-au inregistrat 879 de dosare de candidatura si peste 95.000 de vizitatori ai paginii web a programului; am raspuns la peste 3.500 de emailuri, dar si la sute de apeluri telefonice si de vizite in persoana la sediul programului.
Puteti sa ne detaliati putin mecanismul concursului?
Concursul National pentru bursele speciale Guvernul Romaniei este o initiativa care a demarat incepand cu anul acesta, urmand sa continue si in anii viitori. Toti cei care indeplinesc conditiile de eligibilitate impuse prin regulamentul oficial al concursului pot sa-si depuna dosarul in functie de forma de studii pentru care opteaza: studii universitare, de masterat sau doctorat. In cadrul acestui concurs, pe baza rezultataelor acordate de catre evaluatori independenti, Comisia pentru Managerii Publici va face selectia aplicantilor care vor primi finantare din partea statului, in limita cuantumului fixat pentru fiecare tip de studii: 30.000 de euro pentru studii universitare, 35.000 de euro pentru studii de masterat si 25.000 de euro pentru studii de doctorat.
Dupa studii, urmeaza intoarcerea in Romania. Ce-i asteapta pe tinerii absolventi, odata reveniti in tara? Vor exista si avantaje pe masura responsabilitatilor alocate?
Daca va referiti la avantaje materiale, viitorii absolventi ai Bursei Speciale "Guvernul Romaniei" vor beneficia de o schema de salarizare motivanta. De asemenea, se va aplica si o schema de promovare accelerata in trei trepte: promovare rapida, foarte rapida si accelerata. De la bun inceput, absolventii vor fi repartizati pe functii de raspundere in sectorul public, in functie de performantele obtinute, de motivatia lor si de optiunile exprimate. Bineinteles, contam foarte mult pe abilitatea si entuziasmul tinerilor de a se implica in echipele din care vor face parte, de a motiva obtinerea unor performante la inaltimea pregatirii pe care o vor detine. Fiecare trebuie sa stie ce isi doreste, ce are de facut si sa-si perfectioneze metodele de lucru astfel incat sa atinga performanta in echipa. Contam foarte mult pe abilitatea tinerilor de a lucra in echipa, de a-si motiva echipa catre performanta. Si cu siguranta ca acestia vor avea si satisfactii profesionale.
Entuziasmul dumneavoastra este de-a dreptul contagios. In final, as vrea sa va intreb cum ati colaborat cu partenerii de implementare? Stiu ca una dintre institutiile implicate este Programul Natiunilor Unite in Romania. Puteti sa ne spuneti care este rolul acestei prestigioase institutii in cadrul programului?
Ma bucur sa vorbesc despre partenerii mei, pentru ca am beneficiat, pana in prezent, de o colaborare admirabila cu toate aceste institutii; cred ca asa se explica desfasurarea programului pana in prezent in conditii impecabile. Este vorba in primul rand de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, agentie specializata a ONU, ca partener de implementare a programului. PNUD ofera expertiza, dar si sprijin financiar si administrativ pentru derularea programului, prin intermediul unitatii de implementare a proiectului. Ministerul Educatiei si Cercetarii reprezinta partenerul guvernamental prin care se deruleaza finantarea programului, avand o contributie esentiala in coordonarea aspectelor organizatorice si de garantare a indeplinirii celor mai inalte standarde academice. Alaturi de acestia, autoritatea cu rol de coordonare a programului este Comisia pentru Managerii Publici, un organism cu o componenta diversa, care intruneste toate sectoarele societatii romanesti, de la sectorul public si mediul academic, la cel de afaceri si mass media. As vrea, daca-mi permiteti, sa multumesc si pe aceasta cale tuturor partenerilor programului pentru sprijinul acordat, fara de care programul de care discutam astazi nu ar fi avut un asemenea succes.