C.V.-ul electronic
Care ar fi procentul CV-urilor trimise prin e-mail?
A depasit 50%.
Cum trimiti un CV prin e-mail?
Format .doc, dar mai bine .rtf = Rich Text Format (poate fi citit cu orice versiune Word for Windows, precum si cu versiunile Macintosh sau Linux). Ideal – insotit de o scrisoare de intentie (pot fi cateva cuvinte direct in mesaj, nu neaparat un document anexat) adresata companiei de recrutare in care candidatul defineste:
a) caracteristicile postului cautat (nu trebuie neaparat sa denumeasca postul, dat fiind ca acelasi post se poate numi diferit de la o organizatie la alta), in termeni de tip de activitate, responsabilitati ce doreste si poate sa-si asume, mediu de lucru, modalitate de angajare, tip de organizatie etc.; daca are mai multe preferinte, posturile ar trebui mentionate in ordinea descrescatoare a preferintei;
b) ce experienta si calitati personale il/o recomanda pentru un astfel de post;
c) ce ar castiga compania angajatoare daca ar opta pentru acea persoana.
Recomandari:
- – intotdeauna cand trimiteti CV-urile prin e-mail, trimiteti-le in copie si la propria adresa de mail (CC = Carbon Copy sau BCC = Blind Carbon Copy). In acest fel verificati daca ajung si mai ales cand si cum ajung mesajele Dvs. Daca doriti sa inserati in CV o fotografie, reduceti rezolutia la 75dpi si verificati ca marimea intregului mesaj – cu toate documentele atasate – sa nu depaseasca 300 kb.
- – daca simititi nevoia sa comprimati documentele anexate, nu alegeti varianta de generare de fisiere autoextractibile care au extensia .exe – cu totii ne ferim de virusi; si chiar daca mesajul Dvs. este “curat”, riscati sa nu il deschida nimeni.
Greseli frecvente:
1. Candidatii uita sa ataseze documentele cu CV-ul si scrisoarea de intentie;
2. Documentele atasate sunt goale (mod de a verifica: daca nu este scris nimic direct in mesaj, acesta are 1kb);
3. Fotografii neprelucrate de volum mare care aduc mesajele la volume intre 700kb
si 6Mb;
4. CV-uri scrise si (culmea!) aranjate direct in programul de e-mail. CV-ul aranjat si ferchezuit vazut de Dvs. nu are, adesea, nici o legatura cu ceea ce vede destinatarul.
In medie, care ar fi numarul C.V.-urilor trimise pentru un post obisnuit de middle-
management?
Nu putem vorbi de o medie. In conditiile in care posturile difera mult, criteriile de selectie variaza si exista diferente clare in functie de mentionarea firmei angajatoare (da/nu si daca da, care este atractivitatea acesteia). (va urma)