Cabinetul medical privit ca un business?
Cabinetul medical de business
Cabinetul medical este vazut ca un mic business pentru ca medicul de familie are posibilitatea, mai mult sau mai putin, sa-si creasca veniturile din activitati conexe celei de baza, respectiv contractul cu Casa Nationala de Asigurari. Astfel, cabinetul poate realiza venituri din consultatii cu plata pentru cei care nu sunt inscrisi in sistemul asigurarilor de stat sau din alte servicii permise conform normelor in vigoare. "Medicul de familie este un mic manager, pentru ca este responsabil de organizarea activitatii cabinetului sau aflat in contract cu Casa de Asigurari Judeteana", considera Dr. Izabela-Corina Platon. Medicul de familie se confrunta cu diverse probleme legate de legislatie, care se schimba regulat, birocratie, neimplicarea autoritatilor locale in rezolvarea problemelor care tin de competenta lor, precum si de gradul in care utilizeaza calculatorul, care i-ar usura foarte mult munca de la cabinet. Intrebata care ar fi punctele tari si punctele slabe ale medicului de familie, dr. Ileana Brinza a raspuns ca printre punctele tari se numara buna pregatire profesionala, adaptarea la restructurarea organizationala si legislativa, dar si faptul ca medicii de familie sunt in numar mare. Dintre punctele slabe, dr. Brinza a mentionat pregatirea manageriala intuitiva a medicilor de familie, cultura organizationala care lipseste aproape in totalitate, faptul ca sunt prost platiti si stima de sine scazuta.
Pe de alta parte, dr. Platon considera ca punctele slabe ale medicilor de familie sunt reprezentate de posibilitatile financiare reduse, de faptul ca asistentul medical din cabinet trebuie motivat financiar, pentru ca "ar trebui sa existe o mai mare seriozitate in pregatirea asistentilor medicali si in educatia lor continua". Pentru a-si conduce mai bine cabinetul, medicii de familie trebuie sa-si insuseasca anumite notiuni de management. Cu aceste notiuni, medicul poate acorda mai mult timp pacientului in detrimentul problemelor organizatorice. Poate fi mai bine pregatit in relatiile cu pacientii, cu angajatii sau cu institutiile si se poate adapta mai usor schimbarilor legislative.
Managementul medical
Un bun management medical inseamna, pe langa pregatirea profesionala si educatia medicala, cresterea calitatii actului medical prin cumpararea aparaturii necesare unui cabinet. Desi folosirea aparaturilor prelungesc timpul consultatiei, ele cresc acuratetea diagnosticului si increderea pacientului in medic.
Dr. Brinza recomanda imbinarea managementului financiar cu cel medical, care se refera la diversificarea serviciilor medicale acordate pacientilor prin fizioterapie, aerosoli, ecografie etc.
Se pare ca pentru medicii de familie managementul timpului constituie o vesnica provocare prin tinerea tuturor evidentelor zilnice, indosarierea sau monitorizarea fiselor pacientilor. Iar folosirea calculatorului cu softurile potrivite necesitatilor cabinetului, a imprimantei, care sa scoata actele medicale tiparite ar fi de real ajutor. Numerosi medici de familie nu au calculator in cabinet pentru crearea unei baze de date, de aceea munca este ingreunata. Pe de alta parte, exista si managementul organizational care se refera la infiintarea unor asociatii formate din medici de familie care se ocupa de reprezentarea intereselor acestora.
Sistemul medicinei de familie in Europa
Se pare ca in UE exista diferente semnificative legate de modul in care este organizat sistemul de medicina de familie. Principalele prevederi prin care se incearca armonizarea statutului medicilor la nivelul UE au fost incluse in Directiva 93/16/CE care a fost inlocuita cu Directiva 2005/36/CE. Potrivit europarlamentarului Monica Iacob-Ridzi, pe plan european exista doua organizatii care incearca sa armonizeze regulile referitoare la medicii de familie si sa tina o evidenta a dezvoltarilor in materie la nivel national. Acestea sunt: Uniunea Europeana a Practicienilor Generalisti (UEMO) si WONCA Europe (Societatea Europeana de Libera Practica si Medicina de Familie), Romania fiind membra a acestor organizatii. Infiintata in 1967, UEMO are ca obiective promovarea unor standarde ridicate in domeniul liberei practici medicale; apararea rolului practicienilor liberi in interiorul sistemelor medicale sau promovarea intereselor etice, stiintifice, profesionale si economice a practicienilor liberi.
Scurt istoric
Termenul de medicina de familie sau medicina generala vine din limba engleza – medicine practice, iar definitia din anul 1959 il caracterizeaza pe medicul de familie ca fiind cel care "ofera pacientilor ingrijiri personale si continue". In anii ’50, in Marea Britanie, medicina de familie continua sa ocupe un loc central, iar in Olanda, legea asigurarilor de sanatate din 1942, care introducea sistemul obligatoriu al trimiterilor catre specialistul din spital, permitea mentinerea medicului de familie intr-un loc central in cadrul asistentei medicale. In 1952, in Anglia, a aparut prima organizatie numita Colegiul Medicilor de Medicina Generala, exemplu pe care l-au urmat si celelalte tari vestice. In 1959, la Viena, a avut loc Congresul de constituire a Omnipracticienilor, care ulterior, prin aderarea tot mai multor societati nationale de medicina generala, devine, in 1961, Societatea Internationala de Medicina Generala (SIMG). In anul 1963 s-a infiintat prima catedra de medicina generala la Edinburg (Scotia), aceasta fiind condusa de R. Scott, "profesor de medicina generala". Un an mai tarziu, la Montreal, s-a organizat prima Conferinta Internationala de Medicina Familiei, la care au participat in jur de 14 tari. In urmatorii ani au avut loc conferinte pe tema medicinei de familie in diferite orase ale lumii. Datorita importantei medicinei de familie, Comunitatea Europeana, Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Sanatatii au inceput sa sustina financiar si logistic tarile din Vestul Europei.
In Romania, medicii de familie au infiintat, in 1991, Societatea Nationala de Medicina Familiei, iar in 1996, guvernul a introdus un nou sistem de asigurari de sanatate. In cadrul universitatilor de medicina s-a introdus catedra de medicina familiei, care a inceput sa functioneze din anul universitar 1998-1999 la Timisoara, Iasi, Arad, Cluj si Craiova, iar din 1999 si in Bucuresti.