Cannes Lions sau despre igiena profesionala
Despre romanii din mediul privat, unde se cladeste cu sudoare capitalismul estic, am auzit in calatoriile mele vestice mai putine colportari si nu chiar atat de pestrite. Ba chiar, in lumina ultimilor ani, in anumite medii, cum e bunaoara cel al industriei marcommului, romanii isi primesc constant doza anuala de aplauze.
De exemplu, ma uit la Berlin School for Creative Leadership, un MBA de tinuta pe care l-am absolvit. Aici, romanii (cei mai multi dintre ei, lideri ai unor companii independente care au cunoscut succesul) sunt exponentii uneia dintre cele mai motivate natiuni cu vocatia evolutiei, fundamentata nu doar pe antreprenoriat, ci si pe educatie.
Ma mai uit si la Cannes Lions, cel mai pretuit eveniment global din industria comunicarii. In mai putin de sase ani, deopotriva juniori si seniori ai comunitatii, clienti sau oameni de agentie, au inteles cat e de importanta prezenta la specializarile unice, cu focus pe explorarea viitorului in interpretarea magistrala a unora ca Mark Zuckerberg (fondatorul retelei de socializare Facebook), Kentaro Katsube, Jeff Goodby, David Droga, Marcelo Serpa sau Fernando Vega Olmos.
Si rezultatele se vad! Am evoluat de la nici un delegat, la o comunitate in constructie continua. De la nici un jurat in primii 56 de ani ai festivalului, la doi jurati romani, promovati consecutiv, in 2009 si 2010, intr-o recenta competitie (PR lions), la aparitia careia reprezentantii locali ai festivalului au pus consistent umarul prin demersuri de lobby. De la nici o mentiune, la argint pentru discipline diverse, ca media si PR-ul, luate de Corina Bernscutz (Starcom) sau de Gabi Lungu (The Practice).
De la deplina absenta din concursurile pentru tineri, la bronz pentru Young Lions print in 2009, mentiune pentru Young Marketers in 2010 si aur pentru Roger Hatchuel in 2009 si 2010. E limpede. Oamenii industriei au inteles cat de neigienic este sa respiri doar aerul industriei locale.
Au inteles cat de sanatos e sa faca aerosoli si inhalatie de noi concepte, cat de energizant e pentru organismul unei structuri mai degraba periferice, asa cum eram noi, esticii, sa aiba acces la noul lexic al marcomm-ului international, sa inteleaga ca acum se vorbeste despre „time share”, despre mecanicile volatile, intangibile si subiective ale creativitatii ale caror consecinte palpabile, concrete se manifesta in „share, vanzari, profit si loialitate”.
Delegatii romani care au o prezenta activa la Cannes isi reasaza business-ul, isi reseteaza obiectivele din iunie in iunie si n-ar trebui sa ne mire cand isi justifica reusitele din perspectiva evenimentului Leilor. Ne pastram identitatea, dar nu mai suntem „insulari”. Invatam incet si sigur sa respiram in si cu ritmul lumii.
Geo Baraian, CEO Impression Graphics Romania
Geo Baraian se implica in proiecte educationale, sustinand prezenta echipelor romanesti Young Lions la Cannes