Care sunt planurile tale de viitor?
Decizia este numai a ta!
Că să ai totuşi cele mai multe şi mai bune opţiuni, trebuie să te pregăteşti din timp, să-ţi iei cei mai buni parteneri şi să dovedeşti lumii întregi inteligenţă nativă!
Cum? Obţinând o calificare internaţională cu ACCA!
Dacă ai avut vreodată îndoieli privind viitorul tău într-un domeniu financiar-contabil, poţi să încetezi acum. Dacă obţii calificarea ACCA, cea mai cerută calificare internaţională de business, cam toate uşile companiilor din lume îţi sunt deschise.
ACCA – Association of Chartered Certified Accountants – este cea mai mare asociaţie contabila globală că număr de membri şi studenţi. Cu peste 436.000 de studenţi şi aproximativ 170.000 de membri în 180 de ţări, ACCA are o reţea extinsă care cuprinde peste 91 de birouri şi centre locale în întreagă lume, printre care şi biroul deschis în România din martie 2006.
ACCA este „cea mai apreciată calificare internaţională de business” pentru că are cei mai mulţi studenţi şi membri la nivel internaţional, situându-se clar pe primul loc în preferinţele angajatorilor.
“Pentru mine, ACCA a fost paşaportul care mi-a permis îmbarcarea la clasa ‘senior management’ într-o companie multinaţională. Recunosc că pe lângă dedicarea de a acumula cunoştinţele teoretice adecvate complexităţii afacerii în care eşti, ambiţia de a acumula experienţă prin expunere pe proiecte variate, este nevoie de multă implicare şi perseverenţă de a ţine pasul cu ritmul accelerat al ideilor noi de dezvoltare produse, provocărilor de optimizare procese şi solicitărilor interne şi externe. Certificarea ACCA nu este un scop în sine, este un mijloc care structurează şi integrează logic informaţii în crearea analizelor şi în luarea deciziilor financiare.”, povesteşte Laura Iliescu, Director Contabilitate Managerială şi Control , ING Bank N.V. Amsterdam, Sucursala Bucureşti
Un argument în favoarea acestei recunoaşteri internaţionale este faptul că cerinţele privind examenele şi experienţă profesională sunt identice – nu contează unde se află cei care doresc să obţină calificările noastre – în Europa Centrală sau de Est, Europa de Vest, America de Nord sau Asia. Toate examenele sunt în limba engleză şi fiecare examen este susţinut în aceeaşi zi în întreagă lume în cadrul sesiunilor de examinare. Asta înseamnă că, atunci când tu dai un examen la Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Iaşi, acelaşi examen se da în Ciudad de Mexico sau la Washington!
„Ceea ce îmi place cel mai mult la ACCA este dimensiunea să internaţională şi sentimentul de comunitate pe care îl oferă. Că membru ACCA poţi să-ţi împărtăşeşti întotdeauna experienţele interesante cu ceilalţi membri din întreagă lume. De asemenea, un alt avantaj este constituit de multitudinea de resurse pe care ACCA le oferă membrilor săi pentru a-i ţine informaţi şi pentru a le menţine abilităţile şi aptitudinile profesionale la zi. Tot ceea ce fac în prezent este legat de ACCA. Calitatea de FCCA (am obţinut calitatea de membru ACCA cu mai mult de 5 ani în urmă) îmi permite să fiu un adevărat mentor pentru studenţii mei care, în prezent, aspiră să devină profesionişti în domeniul financiar contabil şi de business. Folosind experienţă mea personală că şi exemplu, îi ajută să îşi dea seama că acest parcurs, prin ACCA Qualification, poate fi plăcut şi plin de satisfacţii şi nu doar obositor şi solicitant.”, spune Cristina Guţu, FCCA, Finance Trainer şi reprezentanta României în Adunarea Internaţională a ACCA
Pentru mai multe păreri ale membrilor din România puteţi descărca acest Ghid.
În România sunt cam 5000 de membri şi studenţi ACCA.Cum este posibil să avem în România atâtea persoane care doresc şi pot să obţină o calificare recunoscută la nivel internaţional? Foarte simplu – în primul rând ACCA este recunoscută în România atât de angajatori cât şi de asociaţiile naţionale CECCAR şi CAFR. De asemenea, ACCA a creat infrastructură necesară (birou local, centre de examinare la Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi, pachete de studiu online) pentru că românilor să le fie simplu să obţină o calificare la standarde internaţionale cu minim de costuri şi fără a trebui să plece de acasă.
Cât timp îmi va lua?
Calificările ACCA nu sunt uşoare pentru că altfel nu ne-am mai menţine reputaţia de care se bucură calificarea în rândul angajatorilor din întreagă lume, dar pentru o persoană cu dorinţa şi ambiţia de a reuşi în carieră, ACCA este calificarea potrivită. În plus, la terminarea calificării, veţi vedea şi recunoaştere personală, şi îmbunătăţirea cunoştinţelor tehnice. ACCA oferă o multitudine de calificări potrivite pentru fiecare stadiu al carierei, calificări care se pot termină oriunde între şase luni şi în medie trei ani.
Cum studiez?
Pentru a absolvi examenele ACCA sunt atât de multe variante de studiu încât practic fiecare îşi poate stabili singur parcursul prin calificare. Important este să promoveze examenele noastre pentru că acestea sunt garanţia cunoştinţelor obţinute. Bineînţeles că noi recomandăm studenţilor noştri să meargă la cursuri la companiile acreditate de ACCA în România, dar dacă aceştia au deja cunoştinţele acoperite pentru un examen, atunci pot alege să studieze doar după manualele ACCA, folosind resursele gratuite puse la dispoziţie de ACCA pe site-ul nostru (www.accaglobal.com secţiunea Students and Affiliates).
Cât mă va costă?
E bine de reţinut că, în prezent, un examen ACCA Qualification costă în jur de 150 de euro, iar ACCA nu impune nici o metodă de studiu celor care vor să treacă examenele noastre. Practic cineva care se simte foarte pregătit (poţi verifică acest lucru accesând site-ul nostru şi descărcând gratuit fostele subiecte împreună cu rezolvările lor) poate ajunge să termine ACCA cu un cost de aproximativ 2600 de euro, şi aceştia împărţiţi de-a lungul a trei ani.
Bineînţeles, cineva care doreşte să facă ACCA şi care nu are cunoştinţele şi experienţă pentru a se simţi într-atât de sigur încât să promoveze examenele noastre studiind doar după un manual, va trebui să opteze şi pentru alte metode de studiu, de la Home Study Kits, Online courses, Revision courses şi până la cursurile face-to-face, toate acestea fiind disponibile în România.
Cum mă înregistrez?
Întregul proces este online, pe site-ul ACCA – completezi un formular de înregistrare şi trimiţi documentele suport electronic (diplome obţinute anterior, copii după cartea de identitate). Nu trebuie să fi absolvit o anumită facultate pentru a te înscrie la ACCA, examenele sunt la un standard atât de ridicat încât avem certitudinea că dacă cineva le trece, merită să fie calificat că membru ACCA. Pentru mai multe detalii despre procesul de înscriere puteţi descarcă acest ghid.
Te invităm să accesezi nouă noastră platforma online yourfuture.accaglobal.com pentru sfaturi de carieră şi informaţii despre oportunităţile din domeniul financiar – contabil.
Pentru orice întrebări legate de ACCA, puteţi contacta serviciul pentru clienţi: Tel: (031)7800012