Castiga volumul „Rabbit e bogat”, de John Updike!
Pentru a participa la concurs trebuie sa fii abonat la newsletterul Cariere si sa ne comunici, la concurs [at] cariereonline.ro, adresa de e-mail cu care te-ai abonat .
Daca nu esti abonat inca, intra aici.
Inscrierile se pot face pana miercuri, 25 august 2010, inclusiv. Nu uita sa mentionezi "Concurs Humanitas" in subiectul mesajului prin care ne comunici adresa de e-mail cu care te-ai abonat la newsletterul nostru.
Numele castigatorului, desemnat prin tragere la sorti joi, 26 august 2010, dintre cititorii care s-au abonat la newsletter si ne-au comunicat adresa de e-mail, va fi anuntat pe www.cariereonline.ro.
Ne poti urmari pe Facebook si pe Twitter pentru a afla daca esti unul din castigatorii unui volum oferit de Librariile Humanitas. Castigatorul isi va putea ridica premiul de la una din Librariile Humanitas.
Rabbit e bogat
Romanul Rabbit e bogat a fost distins in 1982 cu Premiul Pulitzer si National Book Award.
A treia veriga a tetralogiei dedicate de John Updike mediocrului cetatean american Harry Angstrom alias Rabbit, multipremiatul roman Rabbit e bogat (Rabbit is rich) ne poarta in America anilor 1979-1980, adica in plina criza energetica si geo-politica mondiala, cand pretul petrolului a explodat in lumea intreaga, adeptii Ayatollahului Khomeini au luat cateva sute de ostatici americani la ambasada SUA din Teheran, iar URSS a invadat Afganistanul.
Intr-o spectaculoasa rasturnare de situatie fata de finalul volumului anterior, Intoarcerea lui Rabbit, unde ne aparea in ipostaza de somer si homeless (cu casa incendiata de niste vecini „binevoitori“), il regasim pe Rabbit in hazlia postura de „taran parvenit“ al sfarsitului de secol XX, stapan pe prospera afacere mostenita de la defunctul sau socru.
Banii, sexul, statutul social, ireconciliabilul razboi al generatiilor dintre Rabbit si Nelson (porecliti Bula si Bulache de catre infractorul de culoare ce poza in militant radical pentru drepturile omului in volumul anterior), permanenta pendulare a eroului intre hedonismul exacerbat si momentele nostalgice, de evocare a celor disparuti si de anticipare a propriului sfarsit, mutatiile suferite de imaginarul oras Brewster sunt coordonatele pe care imagineaza autorul un destin individual si, in acelasi timp, o coplesitoare fresca a societatii americane.
Nelson, cel care la varsta de treisprezece ani isi critica tatal pentru iresponsabilitatea, misoginismul si rasismul lui, devine o copie perfecta a parintelui sau, ii impartaseste prejudecatile si ii copiaza la indigo comportamentul reprobabil din Fugi, Rabbit, demonstrand ca, dincolo de iluzia unicitatii fiecarei existente, oamenii nu fac decat sa reia roluri dinainte scrise, si ca istoria se repeta de la o generatie la alta.