Câştigătorii concursului de fotografie E-Climat
În contextul conferinței de la Paris, în perioada 5-31 octombrie 2015, s-a derulat concursul E-Climat, participanții fiind invitaţi să participe în număr cât mai mare la acest concurs şi să ilustreze printr-o fotografie sau un scurt material video unul dintre cuvintele glosarului Paris Climat 2015.
Dintre cele 255 de fotografii și 6 clipuri video primite, juriul concursului E-Climat a ales 22 de lucrări câștigătoare, care pot fi vizualizate AICI
Dintre cele 22 de lucrări au fost selectate patru, care au câștigat premii: Geanina Ioviță (premiul I – o bicicletă electrică); Maria Cristina Voicu (premiul II – aparat foto digital); Dorin Lucian Sveduneac (premiul III – tabletă) ; Georgiana Gîrboan (premiul III – tabletă). De asemenea, au fost acordate trei premii speciale pentru Anca Teodora Zăvădescu; Vlad Eftenie; Dragoș Petrișor.
Toate cele 22 de fotografii aufost incluse îne-book-ul„Parlez-vous Paris Climat? Tematicile COP21 ilustrate în imagini”, care poate fi descărcat de pe site-ul www.climat2015.ro , și care a fost lansat pe 30 noiembrie pentru a marca deschiderea Conferinței de la Paris. De asemenea, cele 22 de lucrări au fost incluse într-o expoziție care poate fi văzută pe gardul Institutului Francez din București.
Mesh-ul pe care au fost imprimate cele 22 de fotografii va fi reciclat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere care îl va transforma în genți. Fiecare dintre cei 22 de autori ai fotografiilor va primi câte un obiect fabricat din reciclarea mesh-ului.
Evenimentul de decernare a premiilor a fost prezidat de domnul François Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România, de doamna Cristiana Pașca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, de doamna Medeea Marinescu, Ambasadoare a Conferinței Paris Climat 2015 pentru România și de domnul Eric Stab, Președinte-Director General al GDF SUEZ Energy România.
„COP21 de la Paris demonstrează, încă o dată, că suntem într-un moment de cotitură istorică. Sunt așteptări uriașe din partea acestui summit și trebuie să depășim momentul ca și comunitate globală. Trebuie să existe un echilibru între drepturi și oportunități. Ne așteptăm ca acordul de la Paris să implice toate statele într-un deziderat comun și obligatoriu, respectiv această menținere a temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius”, a declarat doamna Cristiana Pașca-Palmer.
La rândul său domnul François Saint-Paul a subliniat importanța Conferinței de la Paris.
„În capitala Franței, delegațiile din 195 de țări poartă negocieri maraton pentru ca până sâmbăta viitoare cel mai târziu, să se ajungă la un proiect de acord cât mai cuprinzător, înainte de ultimele acorduri politice. Impulsul politic este puternic : până acum nicio conferință nu a reunit un număr atât de mare de participanți din atâtea țări – 150 de șefi de stat și de guvern, prezenți la Paris la 30 noiembrie. Negociatorii au ca misiune semnarea unui acord care să limiteze creşterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius până în anul 2100. Dar, chiar dacă deciziile guvernelor sunt foarte importante, Franța a dorit să implice și actorii neguvernamentali : ONG-urile, orașele, regiunile, societățile sau persoanele private. La Paris, vor fi anunțate angajamente concrete de către sute de colectivități teritoriale și companii”, a declarat ambasadorul Franței.
Pe de altă parte, Eric Stab a vorbit despre rolul pe care fiecare persoană îl poate avea în lupta împotriva încălzirii globale: „Avem toții un rol de jucat în lupta împotriva schimbărilor climatice și responsabilități deosebite. Compania Engie a făcut investiții susținute în domeniul energiilor regenerabile, al energiilor verzi, susținând mobilitatea verde. Concursul E-Climat s-a născut din discuții purtate între Ambasada și Engie, din dorința de a pune în valoare COP 21 și a sensibiliza cetățenii. Obiectivul concursului este de a trezi spiritele și conștiințele”.
De asemenea, Medeea Marinescu a vorbit despre importanța de a conștientiza că fiecare gest pe care îl face un om are un impact asupra naturii: „Trebuie să avem mai multă grijă de mediul nostru înconjurător, de resursele noastre care sunt epuizabile. Sunt multe gesturi mici care pot fi făcute, care pot părea fără importanță, dar puse în comun cu semenii noștri, înseamnă schimbare”.