Castigul salarial mediu, in crestere in luna decembrie
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (4100 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (856 lei).
in luna decembrie 2010, in toate activitatile din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost in crestere fata de luna noiembrie 2010, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime platite cu ocazia sarbatorilor de iarna) ori ajutoare banesti, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mic
Cele mai mari cresteri, de 39,9% si 29,2%, au fost in domeniul extractiei minereurilor metalifere, respectiv, in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.
In sectorul bugetar, s-au inregistrat, cu exceptia invatamantului, cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta: 14,1% in administratia publica (ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale si 1,6% in sanatate si asistenta sociala.
In invatamant, scaderea cu 3,2% a castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, a fost cauzata de plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv de plata, in luna noiembrie, a sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare.
Fata de luna iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010), castigul salarial mediu net din luna decembrie a scazut in sectorul bugetar cu 19,1% in invatamant, 6,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 5,4% in administratia publica.
Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 1,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 93,8%.