Cât a crescut costul orar al forţei de muncă
Costul orar al forţei de muncă a înregistrat o creştere de 9,73% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă s-au înregistrat în învățământ (23,07%), sănătate și asistență socială (22,30%) și tranzacții imobiliare (19,12%).
Creșterea cea mai mică a avut loc în activitatea producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,10%), arată INS.
Față de trimestrul IV a anului trecut, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităților economice. Astfel, cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,12%), intermedieri financiare și asigurări (-11,10%) și alte activități de servicii (-10,17%).
Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în tranzacții imobiliare (5,84%), învățământ (4,71%) și hoteluri și restaurante (4,45%).
"În trimestrul I 2016, scăderea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 2,49%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,53%. Scăderile înregistrate de cele două componente — pentru indicii în formă brută (neajustată) — au fost de 2,86%, respectiv 2,90%", arată INS citat de Agerpres.