Cat de mult te implici la serviciu?
Implicarea se refera, in primul rand, la atitudinea generala fata de munca ce ne caracterizeaza pe fiecare dintre noi. Este vorba mai exact de importanta, semnificatia pe care o acordam muncii ca activitate umana esentiala, de locul pe care il ocupa munca in viata noastra, in comparatie cu alte aspecte ale acesteia (viata personala, distractie etc.). De cele mai multe ori, atitudinea fata de munca este rezultatul influentei parintilor, a religiei, a mediului si educatiei in general si este o caracteristica individuala, personala, destul de stabila pe parcursul vietii. Totusi, oricat de puternica ar fi aceasta atitudine fata de munca, exista posibilitatea ca implicarea la un anumit loc de munca sa nu mearga in aceeasi directie, aceasta din urma fiind dependenta si de o serie de factori situationali dintre care cei mai importanti sunt natura locului de munca, gradul in care respectivul loc de munca raspunde nevoilor noastre, experientele si reactiile psihologice pe care le genereaza.
Testul de mai jos isi propune sa investigheze, pe de o parte, atitudinea generala fata de munca si, pe de alta parte, gradul de implicare la actualul loc de munca si apoi relatia dintre acestea.
A. Afirmatiile de mai jos se refera la opiniile dv. despre munca in general. Acordati fiecareia dintre ele o nota cuprinsa intre 1 si 4 (1 = dezacord, 2 = acord slab, 3 = acord moderat, 4 = acord puternic), care sa reflecte cel mai bine modul in care priviti munca.
- Activitatea profesionala este in sine o sursa deosebit de importanta de implinire personala.
- Succesul in viata se bazeaza pe implicare si eforturi sustinute in plan profesional.
- Prin munca, omul isi castiga respectul de sine.
- Cariera ocupa in viata mea un loc important.
- Tin mult sa ma fac remarcat prin performantele mele profesionale, indiferent de locul de munca pe care il ocup.
- Am un plan clar in ceea ce priveste dezvoltarea mea profesionala.
- Unele dintre cele mai importante obiective ale mele sunt legate de cariera.
- A munci inseamna exclusiv a castiga bani. (*)
- Caut intotdeauna ocazii prin care sa-mi dezvolt noi abilitati si sa acumulez noi cunostinte care sa ma ajute in munca.
- Daca as avea suficient de multi bani, nu as mai munci. (*)
- Perioadele de inactivitate profesionala (concediu, lipsa unui loc de munca) ma fac sa ma simt inutil.
- Am fost invatat sa cred in valoarea muncii.
- In general, ma plictisesc destul de repede la un loc de munca. (*)
B. Sa ne apropiem acum de locul dv. de munca actual si sa investigam unele dintre atitudinile si comportamentele pe care le manifestati in legatura cu acesta. Acordati o nota cuprinsa intre 1 si 4 (1 = nu mi se potriveste deloc, 2 = mi se potriveste intr-o mica masura, 3 = mi se potriveste intr-o oarecare masura, 4 = mi se potriveste in mare masura), in functie de cat de mult va caracterizeaza atitudinea sau comportamentul exprimat de respectiva afirmatie.
- Sunt constient ca bunul mers al intregii organizatii si succesul celorlalti depind de calitatea muncii mele.
- Actualul loc de munca reprezinta principala mea preocupare.
- De cele mai multe ori, plec la ora de terminare a programului, chiar daca las unele activitati neterminate. (*)
- Locul de munca actual este doar un loc unde vin, ma achit de responsabilitati si de unde plec acasa. (*)
- Pentru mine este deosebit de important sa plec dupa o zi de munca avand constiinta lucrului bine facut.
- Mentin un ritm sustinut de lucru, indiferent daca sunt sau nu controlat de seful meu ierarhic.
- Ma gandesc permanent la modalitati de imbunatatire a activitatii de la locul de munca.
- Atunci cand nu mi se aloca sarcini, imi ocup timpul cu activitati ce privesc interesele mele personale (navighez pe internet, citesc etc.) (*)
- Remarcile negative ale superiorilor cu privire la activitatea mea ma afecteaza profund.
- Se intampla sa aman indeplinirea unor sarcini de serviciu pentru a ma ocupa de unele interese personale. (*)
- Colegii si superiorii stiu ca se pot baza pe mine ca-mi fac bine treaba.
- Imi place sa ma implic in cat mai multe proiecte, chiar daca acest lucru inseamna un program mai incarcat.
- Chiar daca uneori nu mi se traseaza responsabilitati, identific problemele ramase nerezolvate si ma ocup de ele inainte sa mi se spuna.
- Am tendinta de a gasi sau prelungi anumite activitati conexe (discutii cu colegii, servirea mesei, convorbiri telefonice, participarea la sarbatorirea unor evenimente etc.) care fac sa treaca mai repede timpul petrecut la serviciu. (*)
- Desi sunt de ceva timp la actualul loc de munca, se intampla sa nu cunosc sau sa uit unele lucruri elementare pentru postul pe care il detin. (*)
- Intarzii in mod frecvent la serviciu. (*)
- Unele dintre principalele mele obiective se leaga de acest loc de munca.
- Imi place sa depun eforturi sustinute pentru a obtine performante in indeplinirea responsabilitatilor.
Interpretare
Pentru afirmatiile cu asterisc, punctajul se afla scazand din cifra 5 nota acordata afirmatiei respective. Insumati apoi separat notele acordate afirmatiilor de la sectiunile A si B.
Sectiunea A
Daca ati obtinut peste 40 de puncte: Pentru dv., munca, activitatea profesionala in general este o valoare definitorie, cheia sensului in viata. De rezultatele obtinute in sfera profesionala depinde insusi modul in care va concepeti ca persoana. Credeti cu tarie ca succesul se poate dobandi numai prin munca intensa, de aceea aveti o disponibilitate deosebita pentru investirea resurselor de energie si timp in vederea obtinerii performantei. In plus, munca este pentru dv. mai mult decat o activitate, este o responsabilitate personala. Atentie insa, puteti cadea cu usurinta in extrema workaholismului.
Daca ati obtinut intre 27 si 39 de puncte: Desi activitatea profesionala este importanta pentru dv., preferati sa mentineti o atitudine destul de echilibrata, acordand semnificatie si altor aspecte ale vietii dv., in special in ceea ce priveste viata personala. Adoptati o atitudine mai relaxata, centrandu-va uneori si pe alte interese decat cele legate de munca. Satisfactia in viata nu se leaga exclusiv de rezultatele profesionale.
Daca ati obtinut mai putin de 26 de puncte: Pentru dv., munca este o activitate ca oricare alta, din care va obtineti venitul care sa va asigure traiul zilnic si nimic mai mult. Daca ati avea alta alternativa poate nici nu ati mai munci. Va intereseaza destul de putin sa faceti eforturi pentru a va dezvolta pe plan profesional. Fara un plan de cariera, treceti de la un loc de munca la altul fara a va face remarcat(a) prin performante deosebite.
Sectiunea B:
Daca ati obtinut peste 55 de puncte: Va implicati cu intreaga fiinta in ceea ce faceti. Chiar daca postul pe care il ocupati momentan reprezinta sau nu idealul, pentru dv. este deosebit de important sa obtineti performanta si sa fiti apreciat la locul de munca. Va concentrati asupra responsabilitatilor, investiti atentie, creativitate, energie pentru a desfasura o activitate de calitate. Priviti intotdeauna inainte, participati activ la tot ceea ce inseamna activitate la locul de munca, sunteti optimist(a) in ceea ce priveste evolutia dv. pe acest post. Colegii si superiorii stiu ca se pot baza pe dv. Abordati toate sarcinile cu responsabilitate.
Daca ati obtinut intre 36-54 de puncte: Desi va indepliniti responsabilitatile cu precizie si la un nivel superior, resursele pe care sunteti dispus sa le investiti la locul de munca pot fi uneori limitate. Obtineti rezultate bune, insa de multe ori nu faceti mai mult decat vi se cere. Sunt putine cazurile in care aveti initiativa sau va implicati in alte proiecte decat cele prevazute strict pentru postul dv. Se poate ca interesul dv. sa fie directionat in alta parte (aveti alte planuri de cariera, aveti probleme familiale) sau postul pur si simplu nu va motiveaza intr-atat incat sa va implicati mai mult.
Daca ati obtinut sub 35 de puncte: Este clar. Mergeti la acest loc de munca doar pentru ca nu aveti alternativa. Faceti numai ceea ce vi se cere si uneori incercati chiar sa va eschivati de la indeplinirea responsabilitatilor ce va revin. Va ganditi mereu ca ceva mai bun va asteapta in alta parte. Sunt rare situatiile cand aveti initiative. Va intereseaza putin sa obtineti performanta in situatia actuala. Pe scurt, implicarea dv. la actualul loc de munca tinde spre minim.
Care este raportul dintre sectiunile A si B? Ce concluzii puteti trage din acest raport?