Cât ne costă instabilitatea de pe scena politică? 2 miliarde de euro, potrivit unui fost ministru
Calculul are la bază creșterea dobânzilor, a costurilor de împrumut ale statului, dar şi scumpirea produselor importate.
În afară de acest impact direct, de 2 miliarde de euro, Florin Jianu a menționat că instabilitatea economică indusă de tensiunile politice recente a produs o serie de efecte ale căror repercusiuni se văd și se vor vedea și în următoarele luni, potrivit Agerpres.
El s-a referit la faptul că mediul de afaceri are de suferit, prin faptul că decidenţii politici sunt ocupaţi cu lupte interne în loc să asigure cadrul dezvoltării business-urilor din ţara noastră.
Astfel, deprecierea leului în faţa monedei unice, cauzată de criza politică, duce la o instabilitate pentru contractele încheiate de antreprenori, aceștia fiind nevoiți să își ia o marjă de siguranță pentru prețurile pe care le fixează, dar şi la creșterea poverii creditelor în euro, a costurilor la care se împrumută statul, respectiv scăderea investițiilor din partea statului.
Jianu consideră că recenta moțiune de cenzură a dus la amânarea unor măsuri care trebuiau puse în aplicare pentru mediul de afaceri și, în special pentru IMM-uri, rezultatul fiind afectarea gravă a mediului de afaceri și a antreprenorilor români.
Iată câteva exemple:
– Legea prevenției, al cărei termen de realizare a fost depășit,
– Programul de susținere a internaționalizării, aprobat prin OUG nr. 8/2017 privind Programul de susținere a internaționalizării operatorilor economici români, care nu are norme de implementare elaborate și aprobate,
– Codul Economic al României,
– Înființarea liceelor de antreprenoriat.
Reamintim că pe fondul crizei de pe scena politică, cauzată de adoptarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, cursul valutar a crescut. Miercuri, euro s-a apropiat foarte mult de pragul de 4,6 lei pe unitate, un nou maxim din august 2012.