Cât poţi economisi cu un salariu mediu pe economie?
O familie din România a putut economisi în medie 128 de lei pe lună în trimestrul al II-lea al anului, potrivit celor mai recente date ale Insitutului Naţional de Statistică (INS). Nu este deloc puţin, mai ales că, în realitate puţini din aceşti bani s-au dus în bănci sau în investiţii.
Din structura de cheltuieli medii de consum ale unei familii, calculată de INS fac parte următoarele:
– Produse agroalimentare si bauturi nealcoolice, în proporţie de 39,70% din totalul cheltuielilor de consum
– Cheltuielile cu locuinţa, apa, electricitatea, gazele şi alţi combustibili – 16,40%
– Băuturile alcoolice, tutunul – 8,10%
– Transportul – 6,80%
– Îmbracămintea şi încălţămintea – 5,60%
– Comunicaţiile – 5,10%
– Sănătatea – 5,00%
– Mobilierul, dotarea şi intreţinerea locuinţei – 4,30%
– Diverse alte produse şi servicii – 4,10%
– Recreerea şi cultura – 3,10%
– Hotelurile, cafenelele şi restaurantele – 1,40%
– Educaţia – 0,40%
Totalul cheltuielilor de consum ale unei familii din România, de 1.644 de lei, reprezintă 71% din totalul cheltuielilor, de 2.314 lei, care includ şi impozitele, dar şi cheltuielile „pentru investiţii (1,2%), pentru producţie (5,9%) şi alte cheltuieli (3,6%). Acestea trei categorii din urmă respectă metodologia INS, care calculează medii pe care le consideră reprezentative pentru toate gospodăriile din România, inclusiv din mediul rural şi, de aceea, nu vom insista asupra tipurilor de cheltuieli pomenite la urmă.
Cum se mai pot economisi bani, într-o structură de cheltuieli ca aceea de mai sus, aparent imposibil de restrîns. În fapt, lista de cheltuieli este mai dură pentru cei cu rate mari la bancă pentru altceva decât pentru o maşină de spălat sau un frigider, chiar dacă nu au cheltuieli de producţie agricolă (ratele la bancă intră la mai multe capitole la INS).
În multe cazuri, dintr-un salariu mediu net de puţin peste 1.800 de lei, o mie de lei sau mai mult se poate duce pe rate la bancă, caz în care articolul nostru s-ar putea încheia aici. Lucrurile nu stau mult mai bine pentru persoanele dintr-o gospodărie standard INS, care au venituri impozabile de 997 de lei fiecare.
În realitate, pot fi puşi deoparte destul de mult din banii cheltuiţi de români, cu excepţia celor care nu şi-au ipotecat viaţa pentru un credit total neadecvat cu veniturile şi cu stilul lor de viaţă. Chiar şi aceştia se pot inspira din felul în care ceilalţi pot face economii.
Citeşte cum poţi face economii pe economica.net