Cât trebuie să plătească pentru CASS, de la anul, cei fără venituri
Obligația a apărut prima dată în Legea sănătății din 2005, fiind, în 2011, preluată de Codul fiscal.
Contribuția de 5,5% este calculată, în astfel de cazuri, la salariul minim brut pe țară. În prezent, suma anuală datorată este de 693 de lei.
Noutatea din Codul fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, este că aceste persoane vor fi obligate să solicite înregistrarea la Fisc, în 15 zile de la data la care nu mai obțin venituri.
În cazul în care, în momentul înregistrării, nu au venituri de cel puțin jumătate de an, CASS va fi calculată la de șapte ori salariul minim. Astfel, Fiscul va stabili CASS datorată pe baza informațiilor din declarație și va emite decizia de impunere.
Obligația de înregistrare și plată îi vizează pe românii care lucrează fără forme legale în străinătate și au, în continuare, domiciliul în țară, întrucât ei nu sunt asigurați în niciun sistem.
Conform legii, CASS este datorată de către toți cetățenii români cu domiciliul în țară, precum și de cetățenii străini și apatrizii care au solicitat și au obținut prelungirea dreptului de ședere temporară sau au domiciliul în România și fac dovada plății. Nu au această obligație persoanele exceptate, de exemplu copiii minori, studenții, gravidele sau cele pentru care plata este suportată din alte surse, precum șomerii și părinții indemnizați.