Ce facultăți îți aduc cele mai bune perspective de angajare
„Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine şi chiar Medicina sunt acele facultăţi care garantează absolvenţilor că vor găsi foarte uşor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, aceşti tineri sunt și cel mai bine plătiți, încă din primul an de activitate”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.
Potrivit acesteia, salariul unui absolvent de facultate cu profil IT poate începe de la 3.500-4.000 lei net. În ceea ce îi privește pe absolvenții de Limbi Străine, cei care vor avea salarii foarte mari încă de la primul job vor fi cunoscătorii de limbi exotice. În timp ce vorbitorii de engleză, franceză sau italiană pot avea salarii care încep de la 2.000 lei net, vorbitorii de limbi străine exotice pot ajunge la un venit lunar de 4.000 lei net.
„Dezvoltarea pieţei locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânar care vorbeşte fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job”, a mai spus Raluca Peneş.
Și absolvenții de Medicină, dar și cei de Agronomie au şansa de a găsi într-un timp foarte scurt un job bine plătit, potrivit Smartree.
Pe de altă parte, facultățile ai căror absolvenți au mari probleme în a-și găsi un job sunt cele al căror profil nu este bine structurat, precum Management sau Inginerie Economică. Dar există și facultăți foarte specializate, care nu oferă o perspectivă de angajare foarte bună în acest moment, precum Arhitectura sau Geologia.
Cele mai ofertante domenii în următorii 5 ani
Având în vedere evoluția tehnologiei IT în România și numărul din ce în ce mai mare de investitori străini care își deschid puncte de lucru pe plan local, specialiștii estimează că domeniul ingineriei software va rămâne în topul joburilor oferite de către angajatori. Alte domenii în care va fi nevoie de specialiști în următorii ani ar urma să fie contabilitatea, logistica, HR-ul.
”Dacă ești vorbitor de engleză și încă o limbă străină, dacă ai cunoștinte elementare într-unul dintre domeniile IT, contabilitate, logistică, HR, software, angajarea în cadrul unei companii de shared services îți este asigurată in proporție de 70 – 80%. Restul de 30 – 20% depinde de modul în care te prezinți la interviu, atitudinea și motivația ta. Dacă ai avut ocazia să lucrezi într-un soft cunoscut pe piață, precum SAP, cu atât mai ușor te vei încadra în profilul căutat de către angajatori”, a încheiat Raluca Peneș.