Ce facultăți scot cei mai mulți șomeri
Raportul Curții de Conturi citează statisticile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, potrivit cărora „pe primele 15 poziţii ale şomerilor înregistraţi, care au absolvit de curând studiile universitare, se află constant în perioada 2010-2014 următoarele ocupaţii: economişti, specialişti consultanţi în domeniul financiar şi al investiţiilor, specialişti în contabilitate şi asimilaţi, jurişti, profesori în învăţământul secundar, psihologi, sociologi, antropologi şi asimilaţi, specialişti în domeniul politicilor administrative, specialişti în domeniul protecţiei mediului, funcţionari cu atribuţii generale, consultanţi în agricultură – silvicultură – pescuit, medici de medicină generală şi dentişti, ingineri mecanici, chimişti şi electronişti etc”.
Analiza mai arată că în perioada 2009-2013 populaţia în vârstă de muncă, cu studii superioare, inactivă din punct de vedere economic sau în şomaj a crescut de la 230 de mii persoane la 363 mii persoane. Peste 93% din această creştere s-a datorat creşterii inactivităţii şi şomajului în grupa de vârstă 22-44 ani.
Un alt studiu citat în raport arată că 32% dintre absolvenţi obținuseră, în 2010, locuri de muncă care aveau legătură parţială cu domeniul studiat, 39% lucrau în domenii diferite şi numai 35% în domeniile studiate. „Absolvenţii de arhitectură, medicină umană şi medicină veterinară au o probabilitate mai mare să îşi găsească un loc de muncă în specialitatea absolvită. Absolvenţii de ştiinţe economice şi arte ocupă mai degrabă locuri de muncă conexe specializării absolvite, iar absolvenţii de ştiinţe umaniste, ale naturii,
sport, etc. ocupă locuri de muncă într-o specializare diferită decât cea în care au terminat studiile superioare”. Absolvenţii de învăţământ superior au declarat în proporţie de 86% că meseria au învăţat-o mai degrabă la locul de muncă, se mai arată în raport.