Ce ne poate impiedica sa fim creativi?
Factori inhibitori
Astfel, in ceea ce priveste contextul sociocultural, acesta ne
constrange prin valorile sale, prin regulile sale. In viata unei societati, schimbarile, devierile de la normele impuse sunt acceptate cu greu, numai dupa o perioada lunga de timp. Societatile “imbatranite”, cu media de varsta ridicata, sunt extrem de conservatoare, cu greu accepta schimbari. Conflictul ce apare intre valorile personale si cele impuse de sistem franeaza creativitatea. Pe de alta parte, lipsa de repere, lipsa unui cadru de referinta (in cazul societatilor aflate in tranzitie, de exemplu) sunt factori ce, de asemenea, nu incurajeaza inovatiile.
Mass-media
Tot la nivel social, mass-media joaca un rol extrem de important in ceea ce priveste creativitatea. Mass-media, constituindu-se ca un mediu informational de sine-statator, promoveaza si impune intr-un mod din ce in ce mai subtil anumite repere si valori. Actionand prin persuasiune, prin repetitivitate, la nivelul mecanismelor inconstiente si slab controlabile rational, prin dezinformare, mass-media manipuleaza si imprima neconditionat anumite seturi de valori. A primi toate aceste influente fara o atitudine critica si autoreflexiva inseamna a inhiba creativitatea.
De asemenea, prejudecatile, ca set de idei gata concepute si preluate ca atare, sunt o frana in calea unui spirit creativ.
Contextul sociocultural
Exista insa si un aspect pozitiv legat de contextul sociocultural. Schimbarea cadrului cultural de referinta, raportarea sau chiar vietuirea intr-o cultura diferita de cea in care am fost crescuti degajeaza si stimuleaza productia ideilor creative. Nu uitati, de aceea, sa va raportati activ la cei diferiti de langa noi, crescuti intr-o cultura diferita de a noastra sau sa invatati cat mai mult din calatoriile in locuri indepartate. Nu intamplator societatile cu un grad ridicat de eterogenitate rasiala (Statele Unite sau Canada) sunt creuzete de inovatii si, implicit, de dezvoltare economica si sociala.
Frustrarile
Trecand la nivelul personal, una dintre barierele in calea creativitatii este incapacitatea de depasire a frustrarilor. Acestea apar atunci cand persoana in cauza are senzatia si convingerea ca este victima nedreptatilor, a jignirilor cauzate de interactiunea cu ceilalti. In viata cotidiana ne intalnim frecvent cu situatii frustrante; doar reactia personala la aceste situatii este cea care difera. Comportamentele adoptate pot fi de retragere (evitare) sau de agresivitate directa sau transferata asupra altei persoane / obiect, de compensare (consolare prin substitutie) sau de resemnare. Doar reactia de integrare a frustrarii, de adoptare a unei atitudini pozitive si constructive favorizeaza creativitatea.
Alte bariere in calea creativitatii
Creativitatea poate fi inhibata si de alti factori prezenti la nivel personal, cum ar fi rezistenta la schimbare (justificata de teama de necunoscut), lipsa increderii in sine si aprecierea eronata a realitatii (aprecierea justa a valorii personale, viziunea autentica asupra lumii faciliteaza creativitatea), teama de relationare (timiditatea, tendinta de a evita oamenii necunoscuti), agresivitatea (starea de incordare conflictuala), teama de competitie (de minimalizare, “strivire” a propriei persoane), comportamentul egocentric (centrarea pe propria persoana inhiba dialogul si comunicarea), sentimentele de incompetenta sau ineficienta, complexele personale, pasivitatea excesiva.
In ceea ce priveste relatiile in cadrul grupului de apartenenta, lipsa de comunicare cu cei din jur, marginalizarea, izolarea, dependenta fata de grup si lipsa de autenticitate a relationarii (adevaratele trairi, opinii, valori sunt ascunse in permanenta) impiedica manifestarile creative.
Nu oricine poate fi creativ la un nivel ridicat, insa oricine poate descoperi barierele din calea propriei creativitati si le poate inlatura de dragul unei pespective noi asupra lumii.