Ce spun specialiştii despre impozitul pe gospodărie: Multe minusuri şi câteva posibile avantaje
O schimbare majoră a modalității de fiscalizare nu trebuie făcută din scurt, din acest motiv nu ar fi oportun ca proiectul privind impozitarea globală a gospodăriilor să intre în vigoare chiar de anul viitor, consideră Dan Bădin, partener coordonator Servicii fiscale și juridice în cadrul Deloitte România.
Acesta a explicat pentru Agerpres că un asemenea proiect are nevoie, înainte de a fi adoptat, de dezbateri publice ample, de educarea populației și de rezolvarea problemelor administrative, astfel încât aplicarea lui să rezolve probleme, să aducă beneficii și nu doar "să aducă schimbare de dragul schimbării".
În context, Bădin a spus că alte țări au avut nevoie de o perioadă de 3 până la 10 ani pentru astfel de schimbări legislative importante.
El a mai ridicat problema consultanților fiscali care se presupune că se vor ocupa de declarațiile fiscale ale gospodăriilor. În opinia sa, este neclar ce interes vor apăra aceștia, atâta timp cât vor fi plătiți de stat, dar vor lucra în beneficiul contribuabililor.
"Cum vor fi plătiți (consultanții fiscali — n.r.)? În alte țări, unde există sisteme de impunere similare, consultanții fiscali sunt plătiți de către cei care beneficiază de serviciile lor. La noi ar urma să fie plătiți de stat. Interesul cui îl apără respectivul consultant fiscal dacă este plătit de cineva și lucrează în beneficiul altcuiva?", întreabă reprezentantul companiei de consultanță.
În plus, nu este clar deocamdată cum vor fi selectați acești consultanți fiscali având în vedere că, în România, sunt certificate în acest moment 4.000 — 5.000 de persoane, din care o parte sunt consultanți inactivi, adică nu profesează, pentru că lucrează la Fisc.
Dar cum se vor efectua plățile? Persoanele fizice ar urma să achite impozitele care nu vor mai reținute la sursă. Iar în condițiile în care plata impozitului va fi efectuată mai târziu, respectiv în anul următor realizării venitului, bugetul de stat se va confrunta cu un gol de venituri cel puțin în primul an, arată expertul în fiscalitate.
Dar care ar fi posibilele avantaje? Proiectul privind impozitarea gospodăriilor va crea locuri de muncă, va obliga Fiscul să se doteze cu tehnologie și va responsabiliza gospodăriile, a spus Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE), potrivit Agerpres.
Dar el avertizează că a mai arătat că în proiect sunt multe lucruri incerte.
"Mi se pare prea mare lista de deduceri. Îmi plac deducerile pentru copii, de exemplu, pentru creșterea lor și pentru educație. Există foarte multe semne de întrebare, deci aș mai regla lista de deduceri, aș fi mai atent la sume, calibrarea cu sume fixe", a punctat Mitroi.
Află ce presupune impozitul pe gospodărie şi de când ar putea fi aplicat