Cercetătorii de la Harvard avertizează: renunţaţi la angajaţii „toxici” !
Nu este un secret faptul că oamenii insistenţi, agresivi și nepotriviţi într-un birou, cunoscuţi sub numele de „angajați toxici”, au efecte negative puternice asupra echipei şi asupra firmei ca tot unitar. Cât de mult? Iată care este costul exact al unui angajat toxic, potrivit unui document de lucru de la Harvard Business School.
Cercetatorii, care au analizat performanța organizațională a peste 50.000 de angajati din 11 companii, au concluzionat că, renunţarea la un angajat toxic poate salva de două ori mai mulți bani decât ai investi în trainingul unui angajat nou, pentru a ajunge să fie cel mai bun.
Cercetătorii au comparat estimările privind economiile pe care le obţine o companie prin concedierea sau evitarea angajării unui lucrător toxic cu câştigurile produse de un angajat nou, care performează în top 1% celor mai buni pe jobul lui.
Aceste „economii”, potrivit cercetătorilor americani, nu iau în considerare costurile cu potențiale sancțiuni de reglementare, costuri de judecată sau de canalizare a productivităţii care ar putea fi cauzate de lucrătorul -problemă, ci mai degrabă, au luat în calcul ponderea în cifra de afaceri a cheltuielilor cu înlocuirea angajaţilor buni, care au renunţat la muncă din cauza celor agresivi.
Cercetătorii de la Harvard Business School au dat şi definiţia angajatului toxic: orice lucrător care produce daune companiei prin furt sau fraudă, sau colegilor prin intimidare, hărțuire sexuală sau violență la locul de muncă.
Literatura specializată în managementul afacerilor tinde să se concentreze pe beneficiile recrutării talentelor de top. Unul dintre coautorii studiului sfătuiește şefii și managerii de pretutindeni să păstreze un ochi vigilent pentru că întotdeauna se vor strecura în companie şi angajaţi toxici.