Chirurgii români învață noi tehnici în Olanda și Germania
„Societatea Română de Chirurgie Vasculară a câștigat un proiect ERASMUS+ de mobilități, iar Timișoara este prima beneficiară din țară a acestuia”, spune prof. univ. dr. Mihai Ionac, șeful Secției de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara, citat de Agerpres. Medicii instruiți în străinătate îi vor învăța apoi pe cei din țară noua tehnică.
Mihai Ionac a subliniat faptul că domeniul chirurgiei vasculare înregistrează, în lume, o schimbare crucială a tehnicii de lucru. „Se trece de la chirurgia deschisă, pe viu, unde se creează o plagă deschisă, cu distrugere de țesuturi, la tehnica endovasculară, asemănătoare cu cea folosită în chirurgia cardiovasculară, respectiv, dilată, desfundă arterele coronare cu ajutorul unor catetere. Este o tehnică minim invazivă”.
Potrivit acestuia, dotările cu echipamente pentru astfel de intervenții chirurgicale există deja în centrele din România, dar lipsesc specialiștii. „Orice medic dorește să aibă un pacient care, în loc să stea 10 zile în spital, să stea 2-3 zile, să aibă un pacient care are șanse să facă mult mai puține complicații, pentru că la chirurgia deschisă pot să apară complicații”, a mai spus Mihai Ionac.
Proiectul ERASMUS+ se va derula pe durata a doi ani, cu începere de la 1 ianuarie 2016.