Cine a pariat pe câștigător?
Astfel, în condițiile în care bursa de la Moscova a fost dramatic afectată de căderea cotaţiilor petrolului şi de criza valutară a rublei, Market Vectors Russia ETF (RSX) și iShares MSCI Russia Capped ETF (ERUS), listate la NYSE, au pierdut anul trecut 49% și 47% din valoare. SPDR S&P Russia ETF (RBL) a pierdut, la rândul său, peste 47%. Nici ETF-urile cu expunere agregată pe Polonia nu au avut rezultate mai bune, iShares MSCI Poland Capped ETF (EPOL) și Market Vectors Poland ETF (PLND), listate la NYSE, marcând declinuri de 19% și, respectiv, 21%.
iShares MSCI Emerging Markets Eastern Europe (ESR) și SPDR S&P Emerging Europe (GUR), listate pe bursa din New York, au afișat pierderi de 39% și, respectiv, 31% la finalul anului trecut, în condițiile în care au investiții relativ diversificate în Polonia, Ungaria, Cehia, Turcia și Grecia (ultimele două doar în S&P Emerging Europe), dar cea mai mare pondere a fondurilor, de 62% și, respectiv, 42%, au rămas investite în companii rusești.
Citește și: Tehnologia este pe val când vine vorba de profit
Unicul ETF cu expunere agregată pe piaţa românească de acțiuni, ETF BET Tradeville a înregistrat un avans de 9.1% în 2014, după o performanță semnificativă, de peste 26%, în 2013 și un câștig cumulat de 45% de la lansare (vara 2012). ETF BET Tradeville este listat la Bursa de Valori București (BVB).
În ceea ce priveşte 2015, perspectivele burselor de acţiuni din Europa de Est sunt mixte. Pe de o parte, performanța economiilor din regiune, puternic conectate la Zona Euro, este foarte probabil să rămână mediocră, iar valutele din regiune ar trebui să sufere deprecieri competitive suplimentare.
“Pe de altă parte, băncile centrale din regiune sunt angajate în cicluri foarte pronunţate de relaxare monetară, iar în zona euro o relaxare monetară cantitativă autentică este iminentă”, este de părere Mihai Nichişoiu, care subliniază că „bursa de la Bucureşti are, însă, din nou şansa unei decuplări favorabile investitorilor. O serie de factori precum includerea BVB în categoria piețelor emergente, relaxarea monetară așteptată din partea Băncii Centrale Europene, subevaluarea companiilor listate din perspectiva multiplilor, precum și perspectivele bune ale economiei locale mențin pozitiv outlook-ul pieței românești”.