Clientii bancilor impun specialisti tot mai titrati
De ce Chartered Financial Analyst?
Chartered Financial Analyst ramane oriunde in lume si devine in Romania unul dintre cele mai inalte titluri profesionale. Spun “devine” in Romania pentru ca denumirea de analist financiar este probabil in continuare, in multe ocazii, confundata cu cea de contabil. In realitate, analiza financiara are numeroase valente ce sunt acoperite in diverse departamente sau posturi dintr-o companie financiara.
Totusi, fericitul licentiat CFA poate contribui in mod semnificativ in macroanaliza financiara, in domeniul investitiilor de portofoliu si in general in analiza pe piete de capital, in ceea ce numim “cercetare/strategie” intr-o institutie financiara – in mod deosebit in banci de investitii si firme de brokeraj (investment banking). Astfel de posturi se regasesc si in structura organizationala a unei companii de audit financiar si consultanta sau a unei institutii de reglementare si supraveghere a activitatii bancare, cum ar fi bancile nationale.
Care sunt atributiunile postului ocupat
de un CFA in compania dv.?
Pentru a intelege acest lucru, trebuie sa ne gandim la faptul ca ING Barings Romania are un important rol de consilier pe probleme financiare pentru clientii sai. Obiectivul final al acestei activitati il constituie realizarea si administrarea unui program de investitii de succes pentru client, intr-un climat de afaceri specific.
Astfel, contributia unui specialist in analiza financiara poate fi descrisa si cuantificata, printre altele, prin:
- monitorizarea pietei si producerea de rapoarte de inalta calitate privind evolutia diferitelor sectoare economice si companii romanesti;
- elaborarea de buletine de informatii privind evenimente economice si politice cu impact asupra evolutiei economiei si a pietei de capital;
- stabilirea de contacte si mentinerea relatiilor cu clientii.
Prin calitatea analizei si implicit a informatiilor puse la dispozitia managementului, persoana care ocupa postul de analist financiar are un rol important in procesul de luare a deciziilor, fara a fi insa un factor de decizie ca atare.
Care este profilul unui CFA?
Dincolo de profesionalismul CFA-ului si de profilul personal stabilit (educatie, experienta, capacitatea de analiza si sinteza etc.), doua competente mi se par extrem de importante. Ma refer la etica si la relatia cu clientul.
Integritatea advisorului financiar este esentiala. “Starea de bine financiar” a clientului depinde in mod direct atat de aptitudinile si judecata profesionala independenta a consultantului, cat si de capacitatea acestuia de a aseza interesele clientului inaintea intereselor personale.
In ceea ce priveste relatia cu clientul, nici nu este nevoie sa insist foarte mult. Dincolo de a intelege afacerea clientului, obiectivele sau toleranta la risc a acesteia, o relatie pozitiva de lucru, buna intelegere si comunicarea au o valoare exceptionala pentru client.