Companiile franceze din România propun extinderea pregătirii inginerilor
„Diplomele universitare românești sunt recunoscute la nivel internațional pentru excelența lor, mai ales cele cu profil tehnic; numeroase parteneriate cu universități străine fiind în vigoare. Există însă un deficit în pregătirea pentru situațiile reale cu care se întâlnesc studenții la locul de muncă, iar diversele formări se limitează adesea doar la partea teoretică”, se arată în documentul CCIFER.
Pe lângă extinderea ariei de pregătire a inginerilor, sunt propuse sistematizarea stagiilor în companii (sau în instituții publice) pentru viitori ingineri, la finalul fiecărui an școlar, precum și luarea în calcul a unor variante de co-finanțare între școală, stat și companii. De asemenea, se recomandă organizarea unor stagii de formare profesională, eventual co-finanțate de către companii, pentru muncitorii care au capacitatea și voința de a avansa din punct de vedere profesional. Aceste stagii ar urma să fie finalizate prin obținerea unei diplome.
O altă măsură ar viza valorizarea formărilor profesionale specializate. „La ora actuală, acestea nu sunt neapărat printre cele mai căutate de către studenți, dar sunt cele mai adecvate nevoilor companiilor”, se precizează în document. Cea de-a cincea măsură vizează organizarea de formări profesionale și specializări pentru funcționarii publici.
Cartea Albă a Construcțiilor mai include propuneri vizând procesul de achiziții publice, mecanismele de reglementare ale pieței, relațiile dintre beneficiari și contractanți, managementul companiilor de stat, calitatea materialelor și a procesului de producție, relația dintre beneficiarii finali companii private și subcontractori și promovarea proiectelor realizate în parteneriat public-privat.