Competente occidentale pentru administratia publica romaneasca
Prin Programul Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”, statul roman, impreuna cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, ofera sprijin financiar tinerilor romani de valoare, pentru a urma
cursuri de licenta, de masterat sau doctorat la universitati de prestigiu din Europa si America de Nord. Absolventilor acestui program li se garanteaza la intoarcerea in tara, dupa absolvirea studiilor, posturi de raspundere in administratia publica.
Salariile viitorilor “manageri publici” se incadreaza intre 1.500 si 2.000 de RON, ceea ce nu este deloc rau. Si se preconizeaza ca ele sa ajunga nu peste mult timp la cote comparabile cu salariile europene.
In aceasta toamna, Concursul National pentru atribuirea burselor a ajuns la cea de-a treia editie. Tot acum au inceput sa se intoarca si unii dintre componentii primei generatii de bursieri – absolventii programelor de master 2005-2006.
Pentru a vedea cum se realizeaza incadrarea lor in administratia publica, am stat de vorba cu Presedintele Comisiei pentru Bursa Speciala “Guvernul Romaniei” si Rector al Universitatii Bucuresti, prof. dr. Ioan Panzaru.
Cum se realizeaza integrarea absolventilor in administratia publica din Romania?
Pentru integrarea tinerilor bursieri, Comisia pentru Bursa Speciala “Guvernul Romaniei” colaboreaza in permanenta cu alte institutii publice: Agentia Nationala a Functionarilor Publici, Ministerul Administratiei si Internelor, Comisia Managerilor Publici, Institutul National de Administratie. In prima faza, absolventii vor parcurge anumite cursuri la Institutul National de Administratie, urmand ca integrarea in administratia publica sa se faca in prima jumatate a anului 2007. Avem o brosura in care sunt prezentati toti acesti absolventi, cu studiile pe care le-au facut in Romania si in strainatate si cu optiunile lor referitoare la incadrarea in serviciul administratiei publice. Folosim acest material pentru a-i “vinde” administratiei romanesti. Ei vor fi directionati catre mai multe domenii de activitate, nu se va crea nici un fel de congestie in administratia centrala, pentru ca nu toata lumea va veni in ministere sau in Secretariatul General al Guvernului. Unii absolventi si-au exprimat deja intentia de a se integra in administratia locala, in provincie.
Care este libertatea de optiune a noilor manageri publici in privinta locului unde vor lucra?
Absolventii pot sa refuze o anumita propunere, caz in care suntem obligati sa le oferim o alternativa. Ei vor avea si posibilitatea unui transfer ulterior, dupa ce accepta un anumit post. Totul depinde de intiativa fiecaruia dintre ei: unii pot fi deja functionari publici si au optiunea de a se intoarce la vechiul loc de munca, altii primesc oferte in toata aceasta perioada, fiind sensibilizati cu privire la orientarea carierei.
Cum ii ajutati pe tinerii care au studiat in tarile occidentale sa se readapteze mediului de munca si de viata romanesc?
Trebuie spus in primul rand ca Romania in care se intorc este alta decat Romania din care au plecat. Apoi, nu trebuie sa uitam ca ei trebuie sa schimbe Romania – pentru ca sensul intregului program este reforma administratiei publice romanesti. Cu privire la acomodarea tinerilor absolventi, cursurile de la Institutul National de Administratie vor include si o parte practica, un stagiu intr-o institutie romaneasca. Ei vor avea posibilitatea, timp de cateva luni, sa se familiarizeze cu principalele probleme din administratia publica autohtona.
Cum pot fi tinerii motivati sa ramana in administratie si dupa momentul in care le expira obligatia contractuala?
Motivatia tine de posibilitatile de dezvoltare personala, de salariu si de mediul in care vor lucra. Dezvoltarea personala este miza principala a proiectului lor de cariera: faptul ca pot sa invete lucruri noi si sa aplice in administratia romaneasca ceea ce au invatat in strainatate. Apoi, managerii publici pot sa ajunga destul de repede la conducerea unor proiecte publice care implica sume mari de bani: fonduri structurale, fonduri de
coeziune etc. Perspectivele de cariera depind si de domeniul pe care si-l aleg si de creativitatea acestor oameni.
Simtiti ca se schimba perceptia tinerilor referitoare la fenomenul de “exod al inteligentelor”?
Da, aud tot mai multi tineri care spun ca doresc sa ramana si sa contribuie la schimbarea Romaniei. Insa oamenii care doresc sa schimbe ceva trebuie sa primeasca incurajare si recunoastere – si nu e vorba doar de bani, ci si de o atmosfera constructiva, de camaraderie, care sa inlocuiasca nervozitatea pe care o simtim adesea. Perceptia tinerilor se schimba si datorita faptului ca dezavantajele stabilirii in strainatate devin tot mai evidente. La noi, lucrurile au inceput sa se dezvolte , economia este in crestere si perspectivele de a realiza ceva nou dau o atractie deosebita carierei aici.
Am stat de vorba despre concursul din acest an cu Mihai Toader, Project Manager Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”.
Ce va aduce nou editia a treia a Concursului National Bursa Speciala “Guvernul Romaniei”?
Experienta din anul 2005 a fost una benefica si de aceea nu am operat modificari majore fata de anul trecut. Asadar, vom mentine principalele componente existente anul trecut: verificare administrativa si evaluare de fond a dosarelor de candidatura, interviu. In urma acestui proces de selectie, vom obtine lista celor admisi si lista celor care vor ramane in asteptare.
Care sunt punctele de atractivitate prin care programul reuseste sa convinga tinerele inteligente romanesti sa aleaga cariera de manager public in administratia romaneasca?
Cred ca felul in care este organizat programul reprezinta principalul criteriu de atractivitate: suma alocata pentru burse poate ajunge si la 35.000 de euro pentru un an de masterat, studentul primeste in medie 1.000 de euro pe luna, bani pentru cazare si masa si beneficiaza de asigurare de sanatate si de un bilet de avion dus-intors. Gradul inalt de competitivitate (toti candidatii au note foarte bune in studiile anterioare), oportunitatea de a invata in strainatate si garantarea unui loc de munca la intoarcere sunt, de asemenea atuuri ale programului. Apoi, functia de manager public este motivanta din punct de vedere salarial. Faptul ca ONU gestioneaza acest proiect, prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, ofera garantie, seriozitate si transparenta intregului proces de selectie si de monitorizare academica si profesionala.
Integrarea in Uniunea Europeana le va permite celor care aleg aceasta cariera sa lucreze si in cadrul institutiilor publice europene?
Desigur, statutul de tara membra UE deschide frontiera spre intreg teritoriul Europei. Integrarea va crea oportunitati pentru cei mai buni dintre ei. Sunt sigur ca vor putea accede la o functie in institutiile UE, dar noi dorim ca absolventii acestui program sa participe constructiv la reforma administratiei publice din Romania. Nevoia de tineri dornici sa contribuie la acest proces este uriasa. Reforma trebuie sa porneasca de jos, de la formele de baza ale administratie locale.
Cum explicati interesul foarte mare al tinerilor pentru acest program, interes dovedit la primele editii ale concursului?
Tinerii isi doresc un viitor sigur. Acest program este o garantie ca ei pot avea un drum stabil si un loc de munca sigur. Acest program satisface dorinta tinerilor de a studia in universitati unde au conditii bune, biblioteci valoroase, acces la informatie. Noi suntem tot timpul la dispozitia studentilor plecati la studii in strainatate occidentale. Le acordam consultanta si comunicam in permanenta cu ei, din momentul in care si-au exprimat intentia de a avea o bursa, pana in momentul in care le oferim un post in administratia publica.