Concedierile au umflat de patru ori profitul companiilor din topul Fortune 500
Cresterea de 301 miliarde de dolari a profitului total al companiilor Fortune 500 este a doua din istoria de 56 de ani a topului, arata revista Fortune. “In mod surprinzator, in timp ce consumatorii se zbat, corporatiile americane monteaza o relansare aproape fara precedent care trece in mare masura neobservata. Concedierile uriase, deprimante, care par sa domine buletinele de stiri, au fost totodata motorul unei reveniri epice a profiturilor”, scrie publicatia, citata de Mediafax.
Companiile Fortune 500 si-au majorat anul trecut profiturile cu 335%, la 391 miliarde de dolari, iar rentabilitatea vanzarilor a crescut de la mai putin de 1% la 4%, aproape de media istorica de 4,7% a topului.
Sectorul farmaceutic, imun la recesiune
Topul Fortune 500 pentru anul 2009, care cuprinde cele mai mari companii americane dupa venituri, este incarcat de modificari care subliniaza schimbarile din economia Statelor Unite. Constructorii de locuinte, care ocupau 14 pozitii in 2007, au disparut complet din clasament, cazand victime crizei, in timp ce sectorul farmaceutic a adus noua intrari proaspete, reflectand rezistenta acestei industrii la recesiune.
Cele mai mari zece corporatii americane, dupa veniturile din 2009, au devenit Wal-Mart (408 miliarde de dolari), Exxon Mobil (285 miliarde de dolari), Chevron, General Electric, Bank of America, ConocoPhillips, AT&T, Ford Motor, JPMorgan Chase si Hewlett-Packard.
In contextul celei mai abrupte scaderi a veniturilor din ultimii 26 de ani, companiile americane au reusit sa obtina profituri spectaculoase, prin reducerea puternica a cheltuielilor, arata analistii. "Producatorii s-au panicat. Au redus costurile incredibil de agresiv", spune Mark Zandi, chief economist la Moody’s Analytics.
Cel mai multe concedieri din istorie
Doua treimi din aceste reduceri cruciale de costuri au venit din zona cheltuielilor cu forta de munca. In 2009, companiile Fortune 500 au concediat 821.000 de angajati, cel mai ridicat numar din istorie, reprezentand aproape 3,2% din totalul salariatilor. Astfel, pana la jumatatea anului, corporatiile produceau mai putina marfa cu mult mai putini oameni.
La jumatatea anului a avut loc insa o rupere de ritm. Vanzarile au trecut de punctul minim si au inceput sa creasca usor, in timp ce companiile continuau sa concedieze.
"Cea mai mare parte a castigului a venit din scaderea cheltuielilor salariale, si nu din cresterea lenesa a vanzarilor, insa ambii factori si-au adus contributia", afirma un alt analist pentru Fortune. Rezultatul a fost un salt enorm al productivitatii. Astazi, marii angajatori din SUA mentin regimurile de austeritate impuse in timpul crizei, desi economia a inceput in sfarsit sa creasca.
Revenirea spectaculoasa a profiturilor vine in principal din trei sectoare, respectiv servicii financiare, industrii de consum cu evolutie ciclica si sanatate. Retailerii, in frunte cu Wal-Mart, au reusit sa-si creasca afacerile prin atragerea "vanatorilor de chilipiruri", tot mai multi in contextul scaderii salariilor si cresterii somajului, inlocuind la raft produsele de calitate cu marfuri ieftine.
In 2009, sectorul sanatatii a inregistrat profituri record de 92 miliarde de dolari (in crestere cu 33%, adica 23 miliarde de dolari), fiind depasit in aceasta privinta doar de industria high-tech, cu 94 miliarde de dolari.