Concertul de Anul Nou de la Viena: între “afacere de familie” și magia muzicii
În aceste condiții, organizatorii au decis, de ani buni, ca biletele să fie trase la sorți. Și în 2017, în perioada 2 ianuarie – 29 februarie, oricine se poate înscrie la inedita „loterie”, care vizează Concertul de Anul Nou din 2018.
De fapt, sunt trei concerte cu program identic: pe 30 decembrie, la ora 12, pe 31 decembrie, la ora 20,30, și pe 1 ianuarie, de la ora 12,15, ultimul fiind și cel televizat. Sunt aproximativ 1.700 de bilete disponibile pentru fiecare eveniment, însă acestea nu sunt scoase la vânzare în mod obișnuit. Singura modalitate de a putea cumpăra un bilet este, și în acest an, să vă înscrieți pe site-ul oficial al filarmonicii vieneze. Prețurile sunt cuprinse între 35 și 1.090 de euro, pentru concertul din 1 ianuarie, între 25 și 720 de euro, pentru cel din 31 decembrie, respectiv între 20 și 450 de euro, pentru cel din 30 decembrie. Mai trebuie să știți că nu contează data la care vă înscrieți, pentru că șansele de câştig sunt egale pentru toţi participanţii. Nu vă rămâne decât să… aveți noroc!
Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena reprezintă un vis pe care melomanii vor să-l vadă împlinit măcar o dată în viață. În ciuda regulilor stricte, multe dintre locurile din sala de concert sunt rezervate de familiile importante din Austria, care îşi transmit dreptul de a participa la concert din generaţie în generaţie. Tocmai de aceea mulți numesc magicul concert o “afacere de familie”.
Unic în felul său
Pe larg, acest cel mai râvnit eveniment este transmis în direct din anul 1959, biletele se epuizează cu un an înainte şi mulţi sunt cei care visează să fie acolo, măcar pe holul Operei de Stat. Cel mai popular eveniment de muzica clasică din lume e urmărit de un miliard de telespectatori din peste 70 de ţări. Chiar şi în perioada comunistă, în România era transmis acest concert unic în felul său.
Cei care şi-l doresc asiduu îşi rezervă locuri la el cu un an înainte, dar cu greu, mai ales că unele dintre locurile “cu ştaif” sunt…moştenite, după cum spuneam. Concertul Extraordinar de Anul Nou de la Viena este dedicat în special creaţiilor familiei Strauss (Johann Strauss I, Johann Strauss II, Eduard Strauss şi Josef Strauss). Lăsând la o parte florile proaspete aduse cu o aeronavă specială, în fiecare an, de la San Remo (chiar în ziua concertului; în anul 2016 florile au fost made in Austria),), spectacolul este şi în sală! Cine este fan al concertului şi este atent nu numai la superba muzică, ci şi la publicul din sală, constată că, an de an, locurile cele mai bune sunt ocupate de aproximativ aceleaşi persoane, majoritatea de naţionalitate japoneză. Iar camerele de luat vederi surprind de fiecare dată, un public fiţos.
Prin toți porii
Având în vedere că pentru telespectatori sunt inserate scene de balet filmate în locurile cele mai pitoreşti ale Vienei, se poate spune că da, Viena nu s-a comprimat, ea valsează pe afară, pe străzile ei, cu "dimensiunile" tradiţionaliste ori avangardiste, prin toţi porii.
O importantă “întâlnire” o constituie cea dintre Johann Strauss (fiul) şi Filarmonica din Viena, în 1873, când Strauss a compus valsul "Wiener Blut", op. 354 pentru balul Operei ţinut pe 22 aprilie în acel an (chiar el a dirijat orchestra). Următoarea colaborare a fost în acelaşi an, pe 4 noiembrie, când Strauss împreună cu Filarmonica au concertat pentru Vienna World Exposition, printre operele cântate fiind şi "An der schönen blauen Donau” (“Dunărea albastră"). Au urmat o serie de concerte denumite "Soiree" şi ţinute în curtea Operei, când Strauss a dirijat premiera spectacolului "Reminiscences of Old and New Vienna", o “colecţie” format din cele mai bune creaţii ale sale şi ale tatălui său. Concertul a avut un mare succes, astfel încât a fost repetat de mai multe ori. Colaborarea dintre Strauss şi Filarmonică a continuat pe parcursul timpului, ultima fiind pe 22 mai 1899. Când compozitorul a dirijat uvertura "Die Fledermaus" pentru prima şi ultima oară, deoarece în seara concertului a răcit, apoi a făcut pneumonie, situaţia s-a înrăutăţit şi Strauss a murit pe 3 iunie 1899.
După moartea compozitorului, Filarmonica din Viena nu a devenit imediat ambasadoarea muzicii lui Strauss. De-abia la celebrarea a celei de-a 100-a aniversari a compozitorului (25 octombrie 1925) a fost organizat un concert de amploare. Destinul unui concert Adevărata tradiţie a “concertelor Strauss” a început în anul 1929. Mai precis, pe 11 august 1929 la Salzburg, Clemens Krauss iniţia tradiţia "Vienna Philharmonic's Strauss" când dirija pentru prima oară un concert format doar din creaţii ale lui Johann Strauss (fiul). Datorită succesului obţinut, Krauss va dirija anual câte un astfel de concert până în anul 1933, incluzând apoi în program muzica altor reprezentanţi ai familei Strauss, aceasta fiind “forma” de la care a plecat Concertul de Anul Nou, aşa cum îl ştim astăzi. În 1939 a fost pentru prima dată când Filarmonica a susţinut un concert format doar din piesele familiei Strauss. Acest eveniment, cu numele de "Concert special", a fost dirijat de Clemens Krauss pe 31 decembrie. Astfel, primul concert s-a ţinut în ajunul Anului Nou. Abia începând cu anul 1941 concertul s-a fixat pe data de 1 ianuarie.
Dirijorul Gustavo Dudamel va dirija în 2017 tradiţionalul concert de Anul Nou oferit de Orchestra Filarmonicii din Viena. Artistul născut în Venezuela în 1981 devine, astfel, cel mai tânăr şef de orchestră invitat să conducă acest concert.
Colaborarea din 2017 a lui Gustavo Dudamel cu Filarmonica din Viena nu este prima. Artistul în vârstă de 34 de ani a condus pentru prima dată Orchestra Filarmonicii vieneze în anul 2007, de atunci înainte fiind invitat în mod constant în capitala austriacă. „Filarmonica din Viena aşteaptă cu nerăbdare un concert de Anul Nou energic şi spumos.”, a declarat conducerea instituţiei.
În prezent Gustavo Dudamel este dirijorul şef al orchestrei Filarmonicii din Los Angeles, contractul său cu această instituţie fiind prelungit până în stagiunea 2021/22.
Să nu uităm că piesa de rezistență a acetui concert extraordinar o reprezintă Marșul lui Radetzky!
Marșul lui Radetzky (în germane: Radetzkymarsch) este compus în anul 1848 de Johann Strauss (tatăl) în onoarea feldmareșalului Josef Wenzel Radetzky von Radetz, cu ocazia victoriei pe care armata aflată sub comanda acestuia a repurtat-o la Custozza în contra revoluționarilor italieni. Prima audiție a marșului a avut loc pe 31 august 1848 la Viena. Piesa face parte în mod tradițional din programul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, în timpul acestei ultime piese, audiența aplaudând în ritmul melodiei, în timp ce dirijorul se întoarce să dirijeze audiența în locul orchestrei.
Toate acestea fiind spuse, nu ne rămâne decât să vă urăm, în stil vienez, "Gluck, Gesundheit und Erfolg im Neuen Jahr!".