Conspiraţii ruseşti şi abuzuri staliniste cu ecou, în filmele Cinepolitica 2015
Una dintre producţii, intitulată The Russian Woodpecker, prezintă o teorie controversată şi conspiraţionistă despre dezastrul de la Cernobîl, în spatele căruia s-ar afla un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”. Adus în premieră în România de la Sundance 2015, unde a câștigat Marele Premiu al secțiunii World Cinema Documentary, documentarul, regizat de Chad Gracia, merge, astfel, pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean, pe nume Fedor Alexandrovich.
O altă producţie, The Guide, în regia lui Oles Sanin, vorbeşte despre acțiuni ale poliției secrete ale lui Stalin. Plasat în 1930, în timpul campaniei de înfometare și de epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni, filmul spune povestea unui băiețel de 10 ani martor la uciderea tatălui său, un inginer american venit în URSS să construiască socialismul.
O abordare cinematografică fascinantă, o combinație de live action și tablouri vii alb-negru, drama emoționantă In the Crosswind, de Martti Helde, urmărește traseul unei mame estoniene și a fiicei ei, care încearcă să găsească drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia la ordinul lui Stalin, în 1941. „Deși vorbește despre evenimente care s-au întâmplat acum mai bine de șapte decenii, recenta anexare a Crimeei îi conferă un sens imediat, urgent”, notează „Variety”. Filmul a concurat în secțiunea Contemporary World Cinema la Festivalul de la Toronto și a câștigat premii importante la Talinn, Göteborg, Salonic, Varșovia.
Ce vieți duc acum foștii pioneri din anii de final ai Uniunii Sovietice? Ce s-a ales de visele lor de atunci în Rusia de azi? Pioneer Heroes, regizat de Natalia Kudriashova, glisează între trecut și prezent, într-un film dens, cu o imagine remarcabilă. Trei personaje, trei vieți în Moscova de azi: Olga suferă atacuri de panică, Andrei își umple zilele jucându-se pe computer, iar Katia are vise neliniștitoare. Filmul vine în competiția Cinepolitica de la Berlin, unde a concurat în Panorama.
Celelalte trei titluri anunțate în competiția Cinepolitica sunt The State-Mafia Pact / La Trattativa, regizat de Sabina Guzzanti, NN, de Héctor Galvez, și Labyrinth of Lies, al lui Giulio Ricciarelli, toate aduse în premieră în România.
Cea de-a patra ediție a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Elvire Popesco.