Criterii de performanță pentru salariile bugetarilor
"Legea salarizării unitare este un obiectiv pe care mi l-am asumat, cu finalizare în noiembrie 2016. (…) Orice sistem corect, obiectiv trebuie bazat pe criterii de performanță și trebuie să reflecte importanța socială a activității pe care fiecare salariat o desfășoară. (…) Am transmis o adresă prin care am solicitat să comunice care ar fi criteriile de performanță care să justifice sistemul de salarizare pe familia ocupațională de care aparțin și, pe de altă parte, să ne indice criteriile care să justifice premierea. (…) Fiecare ordonator de credite își poate prevedea în buget un sistem de premiere, care și acesta ar trebui făcut obiectiv, pe criterii", a declarat Ana Costea, la TVR1.
Acesta a precizat că, în paralel, lucrează la un Memorandum ce va fi prezentat premierului și supus spre aprobare în ședință de Guvern, privind constituirea unei comisii care va revizui proiectul Legii salarizării unitare. Costea a explicat că rezultatul va fi o lege care să ofere predictibilitate și echitate angajaților: vor ști din timp care le va fi venitul iar cei care au același nivel de studii și aceeași vechime vor avea același salariu. Proiectul va avea în vedere și sistemul de avansare. Legea ar urma să intre în vigoare din 2017.
"În prezent, în sistemul public există discrepanțe și discriminare între aceleași categorii de salariați, mai exact avem diferențe de salarizare între persoane ce ocupă aceleași funcții, pe orizontală, între persoanele cu o vechime în activitate ce ajung la un salariu mai mic decât un debutant. O altă disfuncționalitate este faptul că există o diferență și în interiorul aceleiași instituții și între instituții. Există o diferență și la nivelul administrației locale", a mai afirmat Ana Costea.