Cu cine nu-si doresc romanii sa fie colegi la serviciu: cu homosexualii, fostii detinuti si romii
Cea mai putin toleranta regiune este cea Sudica, cu o toleranta scazuta fata de medie in cazul persoanelor cu orientare homosexuala (43,4% fata de media de 35,3%), maghiari, imigranti si romi. A doua regiune in ceea ce priveste toleranta este Bucuresti-Ilfov. Cel mai scazut nivel de toleranta se manifesta fata de maghiari si romi.
"Este interesant de observat un nivel scazut de toleranta cu privire la maghiari in doua regiuni (Bucuresti-Ilfov si Sud) unde ponderea acestora este semnificativ mai mica in comparatie cu prezenta din celelalte regiuni", noteaza autorii studiului.
In clasamentul general, romanii mai sunt intoleranti si fata de imigranti, persoanele grav bolnave, persoane cu handicap, maghiari sau cu religie diferita.
Femeile sunt in general mai tolerante decat barbatii. Astfel, femeile ar accepta in proportie de 62% ca sefi persoane cu orientare homosexuala, in timp ce barbatii doar in proportie de 54,7%. De asemenea, se observa la femei un grad mai mare de acceptare pentru sefii cu probleme de sanatate sau cu dizabilitati.
La intrebarea "Cine este potrivit sa conduca diferite insitutii –femeia sau barbatul?", peste 70% dintre respondenti declara ca genul nu conteaza in timp ce ponderile celor care aleg un anumit gen sunt in medie 11,5% pentru femei si 14% pentru barbati.
In cazul conducerii unei companii sau a unei intreprinderi, cei mai multi subiecti nu considera important genul managerului, aproximativ 20% considera barbatii potriviti si 5% femeile. Nu exista deosebiri semnificative intre regiuni. In mediul rural tendinta este aceeasi, de a asocia mai degraba ideea de conducere a afacerilor cu genul masculin, in comparatie cu mediul urban (24% fata de 17%)