Cum „trăiesc” românii lucrul de la domiciliu
Dacă în Norvegia, de exemplu, circa jumătate dintre angajații IMM-urilor trebuie să fie prezenți la birou, fiind țara europeană cu cel mai mic număr de angajați nevoiți să lucreze de la sediul companiei, România se află la polul opus: 81% dintre români trebuie să își îndeplinească sarcinile de lucru de la birou.
De ce este bine să lucrăm de acasă
Specialiștii de la APT Group afirmă că lucrul de acasă aduce, printre avantaje, un mediu propice creșterii productivității, posibilitatea ca angajații să își organizeze programul după bunul plac (aici mai avem de discutat, nu este valabil mereu acest lucru), scutesc drumul până la job și, evident, timp.
Astfel, flexibilitatea programului de lucru ajunge să fie un beneficiu extrem de motivant și o serie de studii vin să susțină aceste avantaje.
O cercetare realizată de Universitatea Winscounsin-Milwaukee arată că „angajații cărora li se permite să lucreze de acasă în majoritatea timpului săptămânii sunt mult mai satisfăcuți de locul de muncă decât colegii lor care stau la birou. Explicația e simplă: acasă, în confortul locuinței, stresul e absent.
Se pierde timp, stând degeaba?
Un studiu realizat de Universitatea Stanford „dărâmă” acest mit. Ei au analizat activitatea unor operatori de call-center și au ajuns la concluzia că în contextul teleworkingului productivitatea le-a crescut cu 13%.
Care sunt „efectele adverse”
Tot cei de la APT Group spun că lucrul de acasă, pe perioade lungi, poate demotiva. Acest lucru vine din lipsa sentimentului de apartenență la echipă și la companie. În cazuri „extreme”, lipsa contactului direct cu colegii poate crea disfuncționalități în comunicare. Statistici mai sunt, dar am considerat că mai relevante sunt experiențele celor direct implicați în această poveste. Am stat de vorbă cu profesioniști din diverse domenii, despre cum „trăiesc” și cum văd ei lucrul de acasă.
Iulia, 28 de ani, Project Manager
Ce lucrezi de acasă?
Iulia: Sunt Project Manager pentru proiectele de IT cu impact în zona financiară a unei companii multinaționale.
Cum ai ajuns să faci asta?
Iulia: Am dorit să cresc în firma în care lucrez, să mă perfecționez și am decis că cea mai bună soluție este project managementul.
Ce ai mai făcut înainte de asta?
Iulia: Am fost "analist servicii clienți" – copy-paste.
De cât timp lucrezi de acasă?
Iulia: De 5 ani de zile.
Ce beneficii are pentru tine lucrul de acasă?
Iulia: Liniște, mai multă productivitate, treburi casnice printre picături.
Ce dezavantaje are?
Iulia: Ajungi să te izolezi de colectiv. Devine plictisitor la un moment dat.
Cum te detașezi de faptul că ești acasă și te concentrezi pentru muncă?
Iulia: Pur și simplu. Am de muncă, muncesc. Nu țin cont că sunt acasă sau în altă parte.
Ai vreun sfat pentru cei care vor să lase biroul în favoarea confortului locuinței?
Iulia: E util pentru că te trezești mai târziu, mai faci câte un lucru casnic pe ici pe colo, dar îți ia din socializare.
Ai renunța la asta dacă s-ar ivi ocazia?
Iulia: Nu, CLAR NU!
Cristina Bunea, 40 de ani, jurnalist: „Lucrul de acasă mă face mult mai responsabilă"
Ce lucrezi de acasă?
Cristina: Sunt jurnalist la trustul de presă Ringier pentru partea de gastronomie și colaboratoare pentru Libertatea pentru femei.
Cum ai ajuns să faci asta?
Cristina: Am ajuns să lucrez de acasă încă din 2009 datorită relației personale cu o persoană din afara granițelor țării pentru care, evident, aveam nevoie de mobilitate. Înainte de 2009, am avut viața de redacție știută de toată lumea, de la birou la open space, de la 9 la 17 sau 10-18, cu funcție de conducere ani buni de zile.
Ce beneficii are pentru tine lucrul de acasă?
Cristina: Pentru mine, beneficiile lucrului de acasă sunt multiple, începând de la însăși alcătuirea programului de lucru zilnic. Atâta vreme cât respect termenul de predare, și-l respect!, pot scrie când vreau și mai ales de unde vreau: de acasă, de pe canapea, de la terasa prietenilor care au un restaurant foarte aproape, din aeroport, din tren, destul de des din altă țară, noaptea pe la trei, dimineața de la 5 etc. Lucrul de acasă înseamnă și o economie: de cosmetice (nu mă mai fardez zilnic), de detergent (nu mai spăl atât de des), de cheltuieli de transport. E foarte confortabil să scrii de acasă, nu mai sunt atât de stresată de trafic, sunt chiar mai bine informată din punctul de vedere al știrilor, am mai mare libertate în toate sensurile, cu toate că sunt foarte ocupată și foarte dedicată să nu-i încurc pe colegii din redacție.
Cum te detașezi de faptul că ești acasă și te concentrezi pentru muncă?
Cristina: Mă detașez cu simplitate de „viața de acasă„ prin simplul fapt că am de lucru. „Lanțul de producție" cu ceilalți colegi nu se poate rupe, în fine, este și o chestiune de responsabilitate. Poate puțin mai mare, chiar.
Ce dezavantaje are?
Cristina: Pentru mine principalul dezavantaj al lucrului de acasă este că mi-e dor de colegele mele, de ironia specifică vieții de redacție. În rest, nu sunt mari dezavantaje, nici măcar factura la curentul electric.
Ai vreun sfat pentru cei care vor să lase biroul în favoarea confortului locuinței?
Cristina: Cei care vor să lase biroul pentru confortul locuinței trebuie să încerce măcar o lună.
Ai renunța la asta dacă s-ar ivi ocazia?
Cristina: Nu aș renunța foarte ușor, ar trebui o motivație financiară puternică.
Ștefana Popa, „îmblânzitoare de cariere”
Ce lucrezi de acasă?
Ștefana: În afară de proiectul „Rahat Bici” (pentru care desigur merg și la consilieri și țin întâlnirile de grup în Incubator, deci nu acasă), mai coordonez și incubatorul (nu se pun aici întâlnirile de brainstorming și evenimentele care desigur nu sunt acasă). Deci, în majoritatea timpului, planificarea se face de acasă, da.
Cum ai ajuns să faci asta?
Ștefana: Fac asta pentru că am refuzat să lucrez ceva ce nu mi se pare relevant și am preferat să cresc acele proiecte care mi se par relevante. Pentru mine, lucrul de acasă e foarte practic și mă inspiră. Aici am toate cărțile, toate notițele, tot ce mi-ar trebui în momente în care planuiesc, caut inspirație sau coordonez.
Ce ai mai făcut înainte de asta?
Ștefana: Înainte am lucrat la CNDB (4 luni, când aveam 21 de ani), la ICR (1 an și jumătate, până la 27 de ani) și apoi la agenția de strategie și creație Arsenoaiei & Mătăsel (1 an, până la 28 de ani), însă nici acolo nu aveam birou și practic lucram în întâlniri, în oraș, brainstorminguri în incubator și acasă.
Ce beneficii are pentru tine lucrul de acasă?
Ștefana: Am tot ce îmi trebuie aici. Pot face pauze în care să fac de-ale casei, să mănânc, să gătesc, să fac exerciții. Pot să mă ocup de orice vreau eu în fiecare moment fără să mă întrerupă cineva. Dacă afară e nasol, pot să nu ies din casă 🙂
Ce dezavantaje are?
Ștefana: Dezavantajele ar fi că, dacă în unele zile nu am spor, nimeni nu mă împinge de la spate și pot sta toată ziua să mă uit la filme și să fiu total neproductivă. Alt dezavantaj ar fi că atunci când mergi la birou interacționezi vrând – nevrând cu oameni. Afli lucruri și se întâmplă un schimb mai puțin controlat decât cel previzibil când tu decizi cu cine te întâlnești și cu cine vorbești. Uneori, faptul că ești la birou, îți dă o stare mai dinamică decât cea pe care o ai când ești acasă. Nu în ultimul rând, te activezi vrând – nevrând.
Cum te detașezi de faptul că ești acasă și te concentrezi pentru muncă?
Ștefana: Pentru mine detașarea se întâmplă instantaneu. Sunt atât de pasionată de ceea ce fac că nu am nicio șansă să mă deconcentrez. Uneori îmi este greu să mă dezlipesc de laptop, asta este drept, și să citesc o carte :). Dar nici la birou nu aș fi putut face asta
Ai vreun sfat pentru cei care vor să lase biroul în favoarea confortului locuinței?
Ștefana: Sfatul ar fi să citească cartea „Săptămâna de lucru de 4 ore”. Tim Ferriss dă acolo un exemplu delicios de negociere a transferului orelor de muncă de la birou acasă.
Ai renunța la asta dacă s-ar ivi ocazia?
Ștefana: Singurul loc de unde aș putea lucra ar fi dintr-un hub, cum și încercăm să facem la Incubator. Se numește Utopia. Poate vă voi povesti cândva despre el :).
Pînzariu Teodor, 24 ani, System Administrator.
Ce faci acum, de acasă?
Teodor: Exact ce aș face și de la birou. Evoluția tehnologiei ne permite în ziua de azi conectarea la toate uneltele și sistemele de care avem nevoie, într-un mediu securizat, direct din confortul casei.
Cum ai ajuns să faci asta?
Teodor: Imediat după terminarea facultății îmi căutam un job. Pasionat de tehnologie eram, și tot ce a fost nevoie a fost o promisiune față de angajator, că am să învăț. Promisiune de care m-am ținut.
Ce ai mai făcut înainte de asta?
Teodor: Am fost student.
De cât timp lucrezi de acasă?
Teodor: Nu lucrez în permanență de acasă. Lucrez doar dacă am nevoie să fiu acasă, însă această posibilitate am avut-o din momentul angajării. Din păcate, pe proiectul pe care lucrez nu este posibil lucrul în permanență de acasă. Per total însă, în compania în care lucrez, cam 50% din angajați lucrează zilnic de acasă.
Ce beneficii are lucrul de acasă pentru tine?
Teodor: Confortul. Acasă nu ți se cere un dress-code. Poți să lucrezi liniștit în pijamale, din pat, înfofolit bine în plapumă. De asemenea, acasă poți să faci orice dorești ca să îți sporească confortul și concentrarea. Poți să dai drumul la muzică dacă asta te ajută, fără să deranjezi pe nimeni. Alt avantaj este faptul că poți să te ocupi de mici treburi casnice, precum spălatul hainelor. Spălatul hainelor nu necesită prea mult timp în care trebuie să fii acolo. Îți trebuie 5 minute să le pui la spălat și 5 minute să le pui la uscat. Dacă ești la birou, evident că nu poți face asta.
Ce dezavantaje are?
Teodor: Pentru mine, cel mai mare minus îl reprezintă faptul că nu pot să beneficiez de echipamentele de la birou. Spre exemplu, la birou am un docking-station și două monitoare. Îmi înfig laptopul în docking și pot să lucrez pe două monitoare relaxat. De acasă, în schimb, trebuie să mă rezum la monitorul înghesuit al laptop-ului, iar când trebuie să jonglezi între servere remote, ferestre de chat și documente, poate să devină o pacoste. De asta, de multe ori când trebuie să lucrez în afara programului (deci de acasă) prefer să mă deplasez la birou ca să pot lucra mai ușor.
Alt dezavantaj (deși poate fi considerat și avantaj) este reducerea drastică a pauzelor. Ești acasă, dacă dorești să fumezi o faci în fața calculatorului fără să îți întrerupi munca. Dacă dorești să mănânci, frigiderul e la câțiva pași de tine, nu mai pierzi atât de mult timp mergând la masă. Am observat (la mine) că de câte ori lucrez de acasă tind să fac totul fără să lipsesc din fața tastaturii, pe când la birou, cel puțin 1,5 ore din programul de lucru se pierd în pauze.
Poate un ultim dezavantaj, în viziunea mea, ar fi faptul că dacă ai nevoie de ajutor de la vreun coleg s-ar putea să nu ai parte de el. Chiar dacă ai chat și telefon, s-ar putea să nu dai de colegul pe care îl cauți pentru că e în pauză sau plecat pe undeva prin companie, fără telefon și fără laptop la el.
Cum te detașezi de faptul că ești acasă și te concentrezi pentru muncă?
Teodor: În mediul în care lucrez nici nu se pune problema să îmi găsesc alte activități care să mă distragă de la muncă. Trebuie să răspund nevoilor clientului în timp foarte scurt (de ordinul minutelor), deci voi fi prezent în permanență în fața monitorului. Apoi, conștiința este încărcată de fiecare dată când te ridici din fața calculatorului, pentru că nu știi niciodată cine are nevoie de ceva de la tine, și te va căuta fix în cele 5 minute în care plănuiai să pleci. Întotdeauna îmi imaginez că respectiva persoană va crede că nu fac nimic toata ziua, dacă nu va da de mine.
Ai vreun sfat pentru cei care vor să lase biroul în favoarea confortului locuinței?
Teodor: Doar să fie conștienți că în lucratul de acasă trebuie să se pună accentul pe „lucrat” nu pe „de acasă” 🙂
Ai renunța la asta dacă s-ar ivi ocazia?
Teodor: Având în vedere că nu lucrez de acasă în permanență, nu mi se potrivește întrebarea. Mi-aș dori să am mereu posibilitatea de a lucra de acasă, dar așa cum am mai menționat, sunt momente în care am nevoie de echipamentele de la birou, motiv pentru care prefer biroul în detrimentul confortului de acasă.