Cum influenţează fenomenele meteo extreme rata şomajului
Cercetătorii Rezervei Federale din San Francisco arată că în februarie şi martie economia americană a adăugat o sută de mii de locuri de muncă exclusiv din cauza temperaturilor anormal de ridicate iar în mai când vremea a fost mult mai rece decât era normal, economia Americii a frânat, în parte şi pentru că angajările pentru sezonul cald au fost amânate.
Datele sunt ajustate sezonier de către institutele de statistică, dar sunt luate în considerare doar fenomenele previzibile, cum ar fi faptul că înainte de sărbători creşte consumul, iar iarna sectorul construcţiilor intră în hibernare. Elementele surpriză, precum fenomenele meteo nu sunt luate în calcul. Odată ce analiştii din San Francisco le-au inclus însă în calcul, a reieşit că angajatorii americani au creat 162 de mii de locuri de muncă în mai, faţă de 24 de mii câte numărase Departamentul Muncii. Diferenţa, de 575 %, e tocmai efectul vremii calde din lunile anterioare şi al temperaturilor sub medie din mai.
Uraganul Matthew a ucis cel puţin 23 de persoane în Statele Unite, a perturbat activitatea în toate localităţile care i-au stat în cale dar analiştii spun că efectul asupra economiei americane este neglijabil. În schimb o vreme neobişnuit de rece sau de caldă poate avea repercusiuni mult mai mari.