Cum poate pierde agricultura 110 milioane de euro
APIA si IACS – subturate
Romania primeste fonduri europene in valoare totala de 440 de milioane de euro in 2007 pentru acordarea platilor directe la hectar. Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) este institutia responsabila cu gestionarea acestor fonduri si cu implementarea masurilor de sprijin pentru agricultori. Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS) este subordonat APIA si gestioneaza subventiile care se acorda sub forma de plati directe la hectar.
"Inca de la inceput, conceptia de organizare si de functionare a APIA si IACS a fost deficitara din punctul de vedere al politicii de cadre. Fiind presat de timp si de problemele organizarii sediilor, MADR a fost mai mult interesat de raportarea la Bruxelles a numarului de functionari decat de nivelul pregatirii si calificarii lor", sustine Mircea Cosea, europarlamentar independent. "In rapoartele transmise la Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Parlamentului European inca din luna iunie 2006 se prezentau doar cifrele de angajati fara nici o referire la modul in care era conceput sistemul lor de pregatire", mai spune el, adaugand ca un alt element important a fost accentul pus pe politizarea personalului.
CE a stabilit inainte de aderarea Romaniei un mecanism de salvgardare ce s-ar putea aplica daca organismele necesare asigurarii corecte a platilor din agricultura nu sunt functionale sau au deficiente grave. Rolul IACS este de a evita practici frauduloase sau plati ilicite. Daca un stat membru nu opereaza adecvat aceste sisteme de control, CE impune corectii financiare stabilite in urma unor controale anuale.
"De suferit vor avea administratia publica (Guvern, MADR si APIA) si fermierii, care vor afla ca ajutoarele de la UE nu vor mai veni la timp", spune Constantin Leonte, General Manager la firma de consultanta si studii pentru proiecte finantate din fonduri nerambursabile de postaderare Terra Nostra Consulting. "Efectul financiar se va resimti in bugetul de stat, deoarece Guvernul va trebui, in mod normal, sa compenseze acest fenomen prin acordarea ajutoarelor de la buget, pe raspunderea sa, pana la reglementarea situatiei".
Ce a mers prost?
Cele mai importante piedici care au intarziat calendarul stabilit pentru functionarea APIA sunt de natura tehnica, cel mai semnificativ fiind soft-ul prin care sunt efectuate platile catre fermieri. De asemenea, s-au inregistrat probleme la controlul in teren. Fotografierea parcelelor agricole, in functie de care se realizeaza identificarea acestora, este o etapa esentiala in gestionarea fondurilor europene destinate platilor la hectar.
"Problema recrutarii personalului ramane o problema deficitara a administratiei publice, dar nu intotdeauna este vina structurilor de recrutare. Elaborarea cerintelor pentru fiecare post in parte este un proces laborios ce necesita o colaborare foarte stransa intre departamentul de RU si departamentele de specialitate. De multe ori insa sunt probleme de comunicare intre aceste departamente. Totodata, nici departamentele de specialitate nu sunt constiente intotdeauna de cerintele fiecarui post, fenomen mai acut in randul institutiilor conectate direct la programe europene, unde cerintele sunt destul de specifice si cu multe elemente de noutate fata de ceea ce se intampla de obicei in institutia respectiva", mai spune Constantin Leonte.
Stabilirea datei de 9 noiembrie ca deadline pentru transformarea IACS
intr-un organism de control complet functional a venit dupa rezultatul nesatisfacator al auditului facut de CE in lunile iunie si iulie 2007.
"Pana la termenul fixat de catre UE nu se vor putea face decat operatiuni de cosmetizare, chiar daca noul ministru al agriculturii promite o schimbare esentiala in bine. APIA si IACS trebuie reconcepute prin accentuarea caracterului lor tehnic si inalt profesional, fiind eliminate orice influente sau presiuni politice. Este necesar sa se utilizeze mult mai intens consultanta si expertiza straina, in primul rand de la alte tari membre cu succese reale in accesarea fondurilor", spune Mircea Cosea.