Cum pot învăța liceenii noțiuni financiare de bază?
Liceenii care vor să învețe despre valoarea banilor și cum pot folosi resursele financiare în folosul lor pot accesa cursurile gratuite ale Fundației Dreptul la Educație – un proiect strategic al OTP Bank România, care urmărește dezvoltarea aptitudinilor financiare și manageriale ale tinerilor.
Într-un cadru interactiv și dinamic, pe baza unei metodologii nonformale (Edutainment, dezvoltată în peste 20 de ani de cercetare internațională), copiii se distrează și învață despre cum se stabilește valoarea unui produs, ce înseamnă sistemul financiar și care sunt agenții săi, explorează diverse modalități eficiente de gestionare a bugetului personal, participă activ la dezvoltarea unei strategii financiare de business.
Astfel, în clasa a X-a, ei învață despre ce înseamnă independența financiară, află ce este confortul financiar și ce efect are asupra comportamentului uman, descoperă care sunt instrumentele financiare existente pe piață și elaborează o strategie de investiții. În clasa a XI-a, adolescenții află cum să își planifice bugetul personal, analizează gama de produse financiare disponibile pe piață, participă la dezvoltarea unei strategii financiare de business și învaţă ce înseamnă analiza riscului.
În clasa a XII-a, tinerii se familiarizează cu câteva noțiuni de bază despre orientarea în carieră, explorează oportunitățile de angajare din Uniunea Europeană, intră în contact cu domeniul investițiilor și al produselor bancare și află ce sunt taxele și contribuțiile și de ce trebuie plătite.
„Tinerii au nevoie să învețe care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare lucrează în sprijinul lor. Contextul economic și studiile recente relevă un nivel de educație financiară sub medie în România, ceea ce validează necesitatea dezvoltării educației financiare a noii generații”, spune László Diósi, Președinte al Fundației Dreptul la Educație şi Director General OTP Bank România.
Trainingurile sunt gratuite și susținute la nivel național, iar înscrierea se face la [email protected]. Până în prezent, peste 2.000 de liceeni din 18 orașe au beneficiat de cursurile fundaţiei. Acestea constau în module de câte 4 ore, structurate pentru fiecare an de liceu/şcoală gimnazială. La finalul fiecărui modul, participanții primesc diplome de absolvire.
INTERNSHIP ŞI CONSILIERE ÎN CARIERĂ
Încă din 2010, OTP Bank România a încheiat parteneriate strategice cu universităţi, iar în urmă cu patru ani au fost iniţiate programele de internship. Anul 2015 s-a încheiat cu participarea a 116 studenţi, dintre care 11% au devenit angajaţi ai băncii. Zonele preferate unde au fost angajaţi interni sunt: front office (unităţile teritoriale), finanţe şi planificare digital banking.
Durata stagiilor de practică este între 3 săptămâni şi 3 luni, deşi există un program de summer internship, iar aplicaţiile sunt luate în considerare pe întreaga perioadă a anului.
De asemenea, tot pentru tineri există cursuri de orientare în carieră. Activităţile constau în exerciţii de autocunoaştere pentru elevi, care îi vor ajuta să-şi conştientizeze propriile aptitudini şi să îşi stabilească obiective SMART de dezvoltare pentru îndeplinirea aspiraţiilor profesionale. Împreună cu trainerii, elevii vor analiza oportunităţile existente pe piaţa muncii şi vor învăţa cum să îşi planifice timpul, cum să se prezinte la un interviu şi cum să comunice eficient