Cum să răspunzi la 5 întrebări de la interviul telefonic
Spune-mi câte ceva despre tine
O întrebare comună, folosită la orice fel de interviu ca „spărgător de gheață”. Puțini văd însă această întrebare ca pe o primă șansă pentru a se vinde, asemeni unui brand.
Prin urmare, vorbește despre educația pe care ai primit-o, despre realizările pe care le-ai avut, preferabil complementare jobului pe care îl vizezi.
De ce părăsești jobul actual? Sau… de ce ai plecat de la ultimul job?
Cu toate că poate adevăratul tău motiv este unul negativ, este vital să nu spui asta celui care te întreabă asta. Este interzis (bine, poate exagerăm punând problema asta, dar e mai bine așa) să fii negativist de-a lungul interviului.
Prin urmare, încearcă, pe cât posibil, să ghidezi discuția către – de ce îți dorești jobul pentru care ai aplicat, nu de ce ai plecat de la ultimul.
De ce ai aplicat pentru acest job?
Intervievatorul vrea să îți știe nivelul de interes și de motivare pentru care te-ai înscris în „cursa” pentru obținerea locului de muncă. Un răspuns mulțumitor pentru acesta ar putea fi: „Consider că mi se potrivește. Îndeletnicirile pe care le am și experiența acumulată mă vor ajuta să ating succesul în acest loc de muncă”.
Unde te vezi peste 5 ani?
Probabil cea mai clișeistică, enervantă, „încuietoare” întrebare. Nu te pune în poziții pompoase, de management. Angajatorii sunt sătui de wanna-be manageri și preferă să îți vadă latura realistă. Cineva mi-a povestit că a fost chemat la un interviu la care I s-a adresat această întrebare. Răspunsul pe care l-a oferit a fost: „Știu doar că nu vreau să mă aflu din nou în această situație, ipostază”.
De ce te-am chema la un interviu față în față?
Această întrebare ar putea fi echivalentul telefonic al „De ce te-am angaja pe tine?”.
Poți fi curajos și să spui că „Atunci când ne vom întâlni veți constata că sunt cea mai bună alegere pentru postul pe care îl oferiți”.
Ai fost intervievat prin telefon până acum? Ce întrebări ți s-au pus? Suntem curioși să le aflăm!